Klaus mladší se definitivně vymknul kontrole. Má Fiala sílu vyčistit Augiášův chlív?

Co teď, pánové? Rebelující poslanec, na kterého nic neplatí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poslanecký klub ODS vyzval Václava Klause mladšího, aby opustil jeho řady. Prý stranu dlouhodobě poškozuje. Syn exprezidenta a autora podivné amnestie z roku 2013 to však odmítl s tím, že ctí hodnoty strany, která měla být založena u Klausových v kuchyni. I tento výrok je však, kulantně řečeno, pořádně přitažený za vlasy.

Poslanecký klub ODS se distancoval od slov Václava Klause mladšího, v nichž přirovnal počínání Poslanecké sněmovny k židovskému výboru, a omluvil se za ně. Zároveň tohoto svého člena vyzval, aby klub opustil, protože "svým jednáním dlouhodobě poškozuje ODS". Klaus junior to odmítl s tím, že jeho příměr byl možná drsný, ale platný. Není prý tedy na místě ani omluva z jeho strany.

"Politické dráhy Václava Klause mladšího a ODS se rozešly. Poradíme se, co dělat dále," má jasno předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Rozhořčen však nebyl jen on, ale i poslanci z jiných stran. "Jsem rád, že se ODS konečně rozhodla postavit extremistům ve vlastních řadách, jako je Václav Klaus ml. Jen doufám, že ještě není pozdě," řekl například pirátský poslanec Mikuláš Peksa.

Ne v kuchyni, ale v Olomouci

Klaus mladší však rozhodně nehodlá skládat zbraně, spíš právě naopak. Dokonce tvrdí, že ctí principy strany, která byla podle něj založena u nich (u Klausů, pozn. red.) v kuchyni. Tím ale ještě přilil oheň do ohně a někteří jeho kolegové se mu už nepokrytě vysmívali. 

"Nechci se do toho "zabrušovat", ale jak si to pamatuju já, nevznikla ODS v kuchyni, nýbrž na ustavujícím kongresu 21. 4. 1991 v Olomouci. Byl jsem u toho. Taky si pamatuju, že pár sólistů, co uměli hrát jen na sebe, jsme už přežili," poslal Klausovi vzkaz europoslanec Jan Zahradil.

Přisadil si i jeho kolega z Bruselu Petr Ježek. "Učebnice dějepisu 2040: I po vyloučení z SPD, hnutí Jobbik a znovu z ODS je Václav Klaus II. politicky činný a (v kuchyni) zakládá Stranu kuchyňských hodnot."

ODS už není, co bývala

Faktem je, že Klaus je tak trochu putujícím členem. V září 2002 do ODS vstoupil, ale o šest let později z ní odešel. Už tenkrát značně čeřil vody a mnoha spolustraníkům nebyl po chuti. Dalších šest let trvalo, než se stranou zase začal koketovat, tentokrát jako poradce předsedy ODS pro oblast školství. Právě Petr Fiala to měl být, kdo ho údajně ke spolupráci přemluvil. Asi by se nikdo nedivil, kdyby toho dnes hořce litoval.

Členem strany se Klaus mladší stal opět v roce 2016. To už tam však osm let nebyl jeho otec, který ODS opustil z pozice čestného předsedy údajně proto, že se dále nemohl ztotožňovat s jejími názory a postoji. "Rozhodnutí poslaneckého klubu mne nepřekvapilo. Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno," nechal se slyšet Klaus starší, když komentoval výzvu k vyloučení jeho syna z poslaneckého klubu.

Akce plodí reakci

Tím zase on píchl do vosího hnízda a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. "Výroky prezidenta Klause o nové straně mě nepřekvapují. S ODS se rozešel už v roce 2008, všichni si ho pamatujeme z roku 2013 na volebních billboardech strany paní Bobošíkové. Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedení ODS, ale bohužel Václav Klaus," myslí si současný předseda ODS Petr Fiala. 

Jak tohle skončí? Těžko říct, jestli "bitva" vůbec může mít vítěze. Díky svým výrokům je Klaus ml. sice oblíbený u extrémnější části obyvatel, otázka však je, jestli tedy patří do ODS. Vyřešit si to musí vedení strany, nikdo jiný to za ně neudělá. Ovšem jakékoli praní špinavého prádla na veřejnosti je vždycky špatně. Tím spíš, že ODS má ve svých stranách i další exoty. Zásadní otázkou je, jestli má předseda Fiala dost síly na to, aby vyčistil Augiášův chlív. Uvidíme za pár dní...

Klíčová slova:
ODS