Ano, je líp. Neuvěřitelné odměny Babišovy vlády trhají rekordy, slogan z billboardu dostává nový rozměr

Vláda si rozdělila rekordní odměny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V politice přece nejde o peníze. Sloužit vlasti, to je čest. Pokud však svoji práci děláte dobře, proč ji dostatečně neocenit. Ano, naivita se v politice nevyplácí, ale vysoké odměny. Vláda Andreje Babiše totiž ve štědrosti vůči svým zaměstnancům trhá rekordy. Neuvěřitelných 463 milionů za půl roku vládnutí už něco znamená. 

Až se zase jednou premiér České republiky pustí do rošády s ministerskými křesly, bude to opravdu bolet. Být totiž součástí aktuální vlády se rozhodně vyplácí, a to doslova. Ministři, náměstci a armáda úředníků se za půl roku podělila takřka o půl miliardy na odměnách.

Člověk se tak nemůže divit širokým úsměvům na fotografii, protože každá koruna navíc se počítá. Když se Bohuslav Sobotka v předcházející vládě rozloučil s vysokou politikou odměnami ve výši 453 milionů za půl roku, už se nepředpokládalo, že by jeho vřelé gesto mohl někdo v dohledné době překonat. 

Být politik se vyplatí

Ano, bude líp. Slogan, který na billboardech během politické kampaně hnutí ANO mířil na potenciální voliče, dnes dostává trošku jiný význam. Spíše než lidem je dnes lépe politikům a úředníkům, kteří slouží vlasti a Andreji Babišovi. Manažerské zkušenosti se prostě nezapřou a premiér moc dobře ví, jak motivovat své zaměstnance, aby se stali loajálními pracovníky. Ano, začíná být lépe. Zásadní otázkou je však pro koho? 

Za poslední rok si nejlépe polepšili zaměstnanci ministerstva financí. Ministryně Alena Schillerová navýšila odměny téměř o polovinu. V roce 2017 na tento balíček padlo 34 milionů a letos více než 57 milionů. Rozdělit půl miliardy mezi státní zaměstnance z peněz státního rozpočtu je holt řehole. 

Důvody radikálního navýšení odměn na ministerstvu financí jsou údajně dané tím, že se na volná místa nenašli zaměstnanci. Nejštědřejším ministerstvem však není to, kde už v jeho názvu hrají hlavní roli peníze. Tím je tradičně ministerstvo vnitra.

Peněz jako želez 

Bezkonkurenčně nejvíce finančních prostředků se rozdalo na ministerstvu vnitra. Zde si také polepšilo nejvíce zaměstnanců. Celkem na odměny dosáhlo 2 600 lidí. Celkově se na ministerstvu vnitra rozdalo 126 milionů korun, což v průměru dělá 48 tisíc na osobu. Paradoxně se však odměny oproti minulému roku smrskly o 24 milionů. 

O úředníky a policisty se sociální demokracie stará velmi poctivě. Můžeme fabulovat, zda nejde  o dostatečnou motivaci k vyšetření nelehkých kauz, třeba i vysokých politiků, včetně premiéra Andreje Babiše. 

O největší nárůst odměn se postaralo ministerstvo práce a sociálních věci. O 43 milionu víc než minulý rok dosáhli zaměstnanci Jany Maláčové. ČSSD tak ve štědrosti za hnutím ANO rozhodně nezaostává. 

Sen býti náměstkem

Ze zveřejněných zdrojů a čísel lze vyčíst, jak pohádkově je zaplacené místo náměstka a je zdaleka jedno, na jakém konkrétním ministerstvu. Výše odměny totiž dosahuje částku vždy přesahující minimálně sto tisíc korun. 

Mezi náměstky je rekordmanem ten z ministerstva zemědělství. Jeho jméno je však pod rouškou anonymity. Celkově mu na jeho bankovní účet přilétlo 292 tisíc korun ze státního rozpočtu. Na ministerstvu práce a sociálních věcí se náměstkům také nedaří špatně. 

Jasně to naznačuje odměna ve výši 290 tisíc korun. Hned v závětří najdeme náměstka ministra financí s 282 tisíci korun. Nejskromnějšího náměstka bychom našli na ministerstvu zahraničí, který se spokojí s pouhými 79 tisíci. 

Rekordní odměny v takřka půlmiliardové výši tak odhalují, že náměstek je vždy krkem ministra. Zda jsou odměny na ministerstvech a úřadu vlády adekvátní, je otázkou. Některá konkrétní čísla jsou ovšem opravdu zarážející. Býti politikem je v České republice stále velmi lukrativní zaměstnání, které s sebou nese zodpovědnost a velká rizika. 

Zda jsou však na svých místech lidé s takovým výkonem a schopnostmi, že si zaslouží peníze ze státního rozpočtu v tak radikální míře, je otázkou, na kterou si myslím umí většina občanů odpovědět sama.