Kluci v akci, aneb jak se vařila nová politická strana u Klausů v kuchyni

Klaus a Klaus mladší chystají politickou revoluci
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Skoro by jeden řekl, že spojení politiky a gastronomie jednoduše nejde dohromady. U Klausů mají jiný názor, protože jejich nová kuchařská show brzy vykouzlí další politickou stranu. Zda bude po chuti voličům, se teprve dozvíme, ale už dnes existují obavy, aby se nejednalo o lehce nedopečenou kachnu.

Politika neměla nikdy tak blízko do kuchyně. Václav Klaus mladší se po vyhazovu chvíli rozkoukával, pravděpodobně zavolal svému otci, aby se správně rozhodl, co s načatou politickou kariérou.

Zdá se, že ikona naší politiky zavelela: “Sejdeme se v kuchyni!” Nejedná se však o nově otevřenou restauraci na Hradčanech, ale o panelákový byt na Proseku, kde už se kdysi vařilo a dopadlo to modře.  

Pejsek a kočička

Znáte to. Je neděle a po všem tom vyvařování zbude hrozně moc načatých surovin. Pondělní oběd či večeři tak uklohníte se zbytků. Podobně uvažovali i dvě velké persony české politiky Václav Klaus mladší a jeho mentor a otec v jedné osobě Václav Klaus.

Oba už s vařením politické strany mají svoje zkušenosti. Jak se sám princ Klaus nedávno svěřil médiím: “ODS v podstatě vznikla u nás v kuchyni.”

Tehdy se však jednalo o recept z čerstvých surovin. Aktuálně lze předpokládat, že nová politická strana, kde bude mladší Klaus šéfkuchařem, přinese nějakou konzervativní a prověřenou euroskeptickou příchuť. Jenom nepřesolit prosím! Těch negativních příkladů spontánního vaření máme v naší kultuře mnoho.

Stačí vzpomenout na myšičku, co vařila kašičku, či pejska a kočičku, co dělali dort. Ne náhodou Livie Klausová během politicko-kuchařské mobilizace vyklízí plotnu. Experimentální gastronomie podle dávného receptu muže, jemuž se v kuchyni neřekne jinak než Kikina, opravdu stojí za to…

Zhubneme společně

Zdá se, že z toho mála, co princ Klaus mladší sdělil veřejnosti, lze usuzovat, že politická strana, kterou chystá představit po volbách do Evropského parlamentu, bude lehce dietní. Jak jinak si vysvětlit, že do té doby zhubne pět kilo?

První bod v programu tedy zní: Česko hubne se svým předsedou. Zdá se, že se jedná o velmi praktický trénink na dobu, až Klaus mladší konečně prosadí odchod z Evropské unie. V tu chvíli nám totiž opravdu nezbyde nic jiného než si utáhnout opasky.

Nasytit Českou republiku dietními pokrmy by však bylo příliš riskantní. Bojovat mrkví proti koblihám je v podstatě nadlidský úkol a lze předpokládat, že to oba Klausové vědí. Jak tedy donutí Čechy hubnout? Znáte krabičkovou dietu?

Ano, šéfe

Prahou se ze sídliště na Proseku proslýchá, že do nového politického uskupení se hledá kuchařská autorita. Údajně prvním osloveným byl Zdeněk Pohlreich, ale ten je jednoduše poslal do pr…. Ostatně ani v luxusní restauraci Field pod vedením Radka Kašpárka neuspěli.

Ten se svým nejbližším svěřil, že ze sebe nehodlá dělat Kašpárka dvěma kašparům. Informace zatím nejsou ověřené a jedná se čistě o spekulaci, ale sousedka z vedlejšího domu, která tráví celý den u okna, údajně zahlédla u Klausů v kuchyni Jiřího Babicu.

Přítomnost kuchařské legendy by nebyla překvapivou. I když neznáme politické názory tohoto sympatického muže, dle jeho receptů by krásně zapadl do nově vznikajícího konceptu euroskeptické politické strany.

Pro chystanou dietní revoluci se jedná o ideálního adepta. Ona zmiňovaná krabičková dieta spočívá v drobných porcích vyvážené stravy na každý den. Pro národ, kde se snídá guláš a na večer dojídají knedlíky s vajíčkem, je to opravdu těžký úkol a Jiří Babica je pravděpodobně jediný, který tento požadavek splní na výbornou. 

Jediní, kteří stojí stranou a už si chystají žalobu, jsou Kluci v akci. Zdá se totiž, že o budoucím jménu nové politické strany v českém prostředí je jasno. Jak si ji však obhájí Václav Klaus mladší ve sporu s dvěma kuchaři, ukáže blízká budoucnost.

Připravme si tak chuťové pohárky, máme se na co těšit.

Klíčová slova:
ODS