Boj o Pařížskou nebo opravdu pochybný pronájem? Starosta Čižinský je podle ODS na odvolání

 

Ulice Pařížská je proslulá svými luxusními obchody. Jedná se o jednu z nejdražších adres ve střední Evropě a hlad po uvolněných prostorech je veliký. Předsedkyně ODS Prahy 1 Jaroslava Janderová v této souvislosti přišla se závažným obviněním, které by dle jejích slov mohlo dojít až k odvolání starosty Pavla Čižinského. Jedná se o reálnou hrozbu a pochybení, nebo se jednoduše ODS unáhlila?

Pochybný pronájem luxusních prostor v Pařížské. To tvrdí předsedkyně ODS Prahy 1 Jaroslava Janderová. Odvážné obvinění doplňuje ještě odvážnější hrozbou. ODS navrhne odvolání starosty Prahy 1 Pavla Čižinského, který je prý do "kšeftů" zapojen. Není to ale ze strany ODS jen poněkud hysterický výstřel do prázdna?

Bohatá Pařížská

Je domovem těch nejluxusnějších značek a výše nájmu z ní dělají jednu z nejdražších ulic v Evropě. Ano, řeč je o slavné Pařížské ulici. Hned několik prostor v této velmi žádané lokalitě je v majetku Prahy 1 a nezanedbatelné množství peněz z pronájmu tak jde do městské kasy.

Podobné je to i na adrese Pařížská 14, kde dnes sídlí luxusní obchod Carrolinum. Právě tento prostor se stal ústředním motivem k tomu vzbudit ze strany ODS vážné pochybení, které dle jejich záměru může skončit až odvoláním starosty Pavla Čižinského. O co tedy jde?

Dlouhodobý nájem za stejnou cenu

ODS jako hlavní problém zmiňuje fakt, že vedení Prahy 1 v čele s Pavlem Čižinským (PRAHA SOBĚ) schválilo záměr prodloužit nájemní smlouvu obchodu Carrolinum až do roku 2031, aniž by se změnila částka dosavadní výše nájmu. Ta však může být mnohem vyšší.

Opozice se opírá o příklad z roku 2018, kdy radnice za starosty Lomeckého učinila totožný záměr a přišlo hned několik zajímavých  nabídek. Ta vůbec nejvyšší byla o 900 tisíc korun lukrativnější než stávající.

Dalším faktorem, který vede ODS k tak radikálnímu politickému jednání, je doba, po kterou byl záměr zveřejněn na úřední desce. V tomto případě připomínají vyjádření radního Davida Bodečka (Piráti), který v minulém volebním období z opoziční lavice velmi hlasitě kritizoval stejný postup, jakým se dnešní vedení prezentovalo.

"Vyvěsit v úplné tichosti a během svátků znovu stejný záměr při vědomí existující vyšší nabídky je skutečně velmi podivné," říká za ODS Janderová.

Vedení radnice však uznalo svoje pochybení a zveřejnění záměru z původních 15 dnů prodloužilo až do začátku června. Starosta Pavel Čižinský však jedním slovem dodává: "K žádnému prodloužení oné nájemní smlouvy nedošlo, v podstatě zatím pouze sondujeme trh a rozhodneme se, jak se k věci postavíme." Proč se tedy ODS ozvala tak "drsně"? Nepřehnalo to pražské křídlo strany a o co jim vlatsně šlo?

Politická pseudokauza nebo reálná hrozba?

ODS navrhla nekompromisní řešení. Svolání mimořádného zastupitelstva a odvolání starosty se však zdá být spíše čistě politickým tlakem než konstruktivním řešením. Celá kauza je totiž postavená na konfliktu ohledně faktu, že za deset let nájmu u jiné firmy s vyšší nabídkou by Praha 1 mohla získat o 9 milionů více než se stávajícím nájemníkem. Takový zájemce ale momentálně neexistuje.

Starosta Pavel Čižinský neskrývá zájem prodloužit smlouvu stávajícímu nájemníkovi hned z několika důvodů, a proto je "vinen". Opravdu? Nebo naopak dělá dobrou práci?

"Nájemce již 20 let spolehlivě platí 4,200 za m2, což činní 360 tisíc měsíčně. Dnes má smlouvu do roku 2021 a požádal o prodloužení smlouvy o 10 let s tím, že chce do prostoru investovat spoustu peněz," tvrdí Čižinský.

Komise obecního majetku, kde je přítomná i opozice, se stejně jako Rada Prahy 1 rozhodla pro formu tzv. adresného záměru pronájmu. To v praxi znamená, že město zveřejní svůj zájem prodloužit smlouvu stávajícímu nájemci, ale do osudí připouští také ostatní nabídky. Pokud budou vyšší, lze stávajícího nájemce oslovit, zda chce vyšší částku doplatit.

Starosta Čižinský zároveň dodává: "Samotný záměr nás ale k ničemu nezavazuje a můžeme ho kdykoli zrušit. Nic netransparentního na tom není. Vyvěšení záměru na 15 dnů bylo nedopatření, které jsme napravili. Od ODS by stačilo, kdyby na něj upozornila, ale jí nejde o věc, nýbrž o politikaření. Medializovala svůj návrh na svolání mimořádného zastupitelstva a odvolání starosty. Zdá se však, že zřejmě už z celé kauzy couvají."

Stojíme si na svém

Předsedkyně ODS Prahy 1 Jaroslava Janderová však ve svém prohlášení stojí za svým: "Před volbami se pan Čižinský a Piráti zaklínali transparentností. Teď se zdá, že se v rozporu s jejich proklamacemi pokoušejí prodloužit lukrativní nájem a obrat tak občany Prahy 1 o miliony korun. Za ty peníze by šlo opravit několik bytů nebo modernizovat Nemocnici Na Františku."

ODS však celý případ nejspíše poněkud uspěchala. Prodloužení nájmu totiž není vůbec rozhodnuté a vzhledem k tomu, že nejvyšší nabídka ne vždy znamená spolehlivě zaplacený nájem, je celá kauza v tuto chvíli výkřikem do tmy. Jako by se pražská ODS potřebovala zviditelnit. Ovšem jde to jistě i jinak, reálné "průšvihy" totiž jistě existují. Bylo by tedy fajn upozornit na ně, než si cosi uměle vytvářet.