Ministr Staněk se vypařil! Pravděpodobně neustál mediální tlak. Údajně teď bydlí s prezidentem v Lánech

Ministr Staněk zmizel
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Byla to jen otázka času. Ministr kultury Antonín Staněk se ztratil. O tom, že je v ohrožení, se potichu šeptalo v uměleckých kruzích, ale teď je to potvrzené. O únos se pravděpodobně nejedná. Nikdo se nepřihlásil o výkupné. Novináři kulturně-bulvárního deníku čUM však mají šokující informace.

/POLITICKÁ SATIRA/ Obrovský mediální tlak, který se na ministra kultury Antonína Staňka za ČSSD v posledních týdnech vyvinul, byl natolik enormní, že dnes nikdo neví, kde je. Bulvární novináři však mají zprávy, že se nachází na prázdninách u prezidenta Miloše Zemana v Lánech.

Pokud by se tato spekulace potvrdila, nebylo by o jejich politické spolupráci pochyb. Staněk byl podezříván, že odvolání ředitele Národní galerie bylo pouhé potvrzení Zemanova přání. Twitter Jiřího Ovčáčka záhadně mlčí. Jediný, kdo veřejně propadl obavám, je Staňkova manželka.

Manžel zmizel!

"Určitě za tím stojí pražská kavárna. Obešla jsem už všechny v Praze a Olomouci, a Tonda nikde. Kdyby mi alespoň napsali, že je můj manžel živý a zdravý. Dostává vůbec najíst?" svěřila se naší redakci manželka pana ministra.

"Doma už bylo navaříno. Většinou, když dávám napařit knedlíky, cinkají klíčky v zámku a Toník je sice utahanej, ale spokojenej doma. Teď nic, ani jedna stručná zpráva. Já mu říkala. Nikoho neodvolávej, nikam nechoď, důchod za rohem a teď tohle," říká smutně nad nedotčenou porcí koprové omáčky s knedlíkem.

"Vždyť my už jsme ani do divadla nechodili. Jednak jsou ty hry hrozně dlouhý a nesrozumitelný a za druhý bylo znát, že těm umělcům leží Tonda v žaludku." Po bleskovém odvolání ředitele Národní galerie Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa také vznikla petice, kterou k dnešnímu dni podepsalo přes šest tisíc lidí. Na listině signatářů najdete i desítky slavných jmen české kultury. “Všichni jsou podezřelí,” zmínila zuřivě paní Staňková.

Přepracovaný ministr

Zda se opravdu jedná o únos, zatím policie nechce potvrdit, ale když se zeptáte Staňkových odpůrců, nezakrývají radost, že pan ministr zmizel. "Jenom dobře pro kulturu. Teď to převezme Jandák a bude klid."

Jedna z teorií však pracuje se scénářem, že se pan ministr prostě uklidil do ústranní, protože na něm bylo znát, že už je značně přepracovaný. Stačí si vzpomenout na rozhovor pro aktuálně.cz, kde si nebyl schopen vzpomenout, kolik procent ze státního rozpočtu by rád pro ministerstvo kultury. "Teď se nezlobte, já vám to takhle z hlavy nejsem schopen říct."

Navíc jak z rozhovoru vyplývá, tak nemá žádný přehled o výstavních prostorách na Pražském hradě. Obrazárnu si totiž spletl s Jízdárnou, kde se pořádají jen dočasné výstavy. K tomu už opravdu zmateně dodal: "Nevím, nebyl jsem v tuto chvíli na Pražském hradě."

Pokud se ministr vrátí, ať už je kdekoli, můžeme pouze doufat, že takto jedná opravdu pouze z přepracování. Vznikají však přirozené obavy, zda pan ministr neztrácí pojem o realitě. Je totiž klidně možné, že už vůbec neví, čí je.

Odměna

Z dobře informovaného zdroje známe poslední místo, kde byl ministr Staněk spatřen. V tramvaji číslo 22 směrem na Bílou horu. Na konečnou zastávku však určitě nedorazil. Člověka podobné výšky údajně viděl někdo na Pražském hradě, ale ztratil se v davu asijských turistů a následně stopa definitivně mizí.

Podle lokality lze soudit, že spekulace, která hovoří o zásahu prezidenta Miloše Zemana, nemusí být postavena na vodě. Ten totiž o duševním stavu mysli pana ministra pochyboval během cesty po Číně, kde mu dělal Staněk společnost.

Mezitím se však rodina ministra Staňka vydala do ulic, kde vyvěšuje papíry s fotografií a odměnou. "Za informace, které pomohou Toníčka Staňka najít, dáme neomezený počet vstupenek do všech divadel a galerií, které jsou státní institucí." Není tak žádné překvapení, že rodina zatím nic neví.