Kritiku Babiše slyšíme denně. Ale sestavily vůbec opoziční strany kvalitní stínovou vládu?

Marek Výborný je od března 2019 předseda KDU-ČSL, od roku 2017 poslanec, od roku 2006 zastupitel Heřmanova Městce
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Na demonstracích se volá po demisi Andreje Babiše. Ten kontruje, že tzv. demokratický blok nemá vlastní nápady a soustředí se jen na kritiku premiéra a jeho vlády. Chytré by od opozice bylo mít stínové ministry, kteří komentují a navrhují „lepší“ řešení. Dávají jasnou alternativu, ukazují na problémy a nabízejí řešení. To se ale neděje. Proč? Nebo ano, jen o tom nevíme? A nemůže mít premiér pravdu? Zeptali jsme se tedy přímo politiků.

/ANKETA POLITIKŮ/ Každou vládu je nutné kontrolovat, jde o jeden ze základních demokratických principů. Je to zejména úkolem opozice. A každá opoziční strana by měla stavět tzv. stínovou vládu. Děje se to i v České republice? Jak jsou na tom jednotlivé opoziční strany? Chtěli jsme vědět, jestli u nás existuje konstruktivní a konkrétní kritika, nebo se opravdu jedná o "program Antibabiš", jak s oblibou říká předseda vlády.

Anketní otázka: Je ve vaší straně aktivní stínová vláda? Pokud ne, proč jste ji nepostavili jako jasný kritický hlas proti současné vládě?

Stínová vláda představuje mimoústavní (politický) kontrolní mechanismus, kdy stínoví ministři sledují a často veřejně kritizují kroky a rozhodnutí vládních ministrů. Stínoví ministři jsou v případě změny politické moci ve státě připraveni zaujmout skutečná uvolněná ministerská místa.

MAREK VÝBORNÝ (KDU-ČSL, předseda)
Nikoli, stínovou vládu nemáme. Považuji to více za marketingový produkt než cokoli jiného. Máme 15 odborných komisí, které se věnují témuž a plní roli nejen oponenturní, ale hlavně roli přípravných týmů k návrhům, které odpovídají sturktuře vlády a ministerstev. Komise jsou  aktivní spolupráci s příslušnými gesčními poslanci a senátory.

VÍT RAKUŠAN (STAN, předseda)
V našem hnutí pracují programové komise, přičemž každá z nich má svého garanta. Ten zodpovídá v rámci STAN za danou oblast a prezentaci výstupů. Naše odborníky budeme postupně představovat veřejnosti i s jejich týmy - chceme dopředu prokázat, že máme dostatek kvalifikace pro převzetí vládní zodpovědnosti.

JAKUB MICHÁLEK (Piráti, místopředseda)
U nás ve straně stínovou vládu nemáme, ale máme osobnosti, které se profilují v expertních tématech a pracují na sobě, aby řízení ministerstva zvládli. Jak totiž vidíme, laťka není zrovna vysoko.

MARTIN KUPKA (ODS, místopředseda)
V březnu jsme představili pět priorit, na kterých stavíme program pro další funkční období: Reforma státu, Daně a co za ně, Důchodová reforma, Školství pro 21. století a Životní prostředí. Každé z těchto klíčových oblastí se už teď věnuje tým poslanců, senátorů a dalších politiků ODS. Cílem je přesně to, co by bylo možné očekávat od stínové vlády. Jde nám o to nabízet na prvním místě lepší řešení proti návrhům současné vlády, věcně kritizovat vládní kroky a připravit srozumitelný program, kterým oslovíme veřejnost. Úmyslně jsme se nevydali mechanicky po rezortech. Jsme přesvědčení, že pět vytipovaných priorit nejvíce odpovídá potřebám a očekávání našich občanů. Budeme dostatečně vidět a slyšet a členové týmu budou přirozeně vystupovat jako protějšky současných ministrů.

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ (TOP 09, 1. místopředsedkyně)
TOP 09 má ustanovený expertní tým, jehož oblasti se rámcově překrývají s náplní agendy ministerstev. Tento tým tvoří předsedové expertních komisí TOP 09, kteří jsou garanty pro jednotlivé oblasti a tvoří programovou radu. Vysloveně stínová vláda by měla smysl ve chvíli, kdybychom ji tvořili s dalším partnerem, například s hnutím STAN.

Suma sumárum
Místo viditelné stínové vlády opozice postavila odborné či programové komise, které ale bohužel nejsou příliš vidět ani slyšet. Takže ano, vládnou ti, kteří umějí skvěle využít marketing. Žádný úspěšný projekt se neobejde bez identifikace "své" cílové skupiny a právě bez marketingu.

ŠÁRKA JELÍNKOVÁ (KDU-ČSL, 1. místopředsedkyně)
V naší straně „stínová vláda“ není ustanovena, ale členové vedení KDU-ČSL mají rozdělené své odborné kompetence a jsou velmi aktivní nejen v kritice jednotlivých ministrů a jejich nekonání ve prospěch našich občanů, ale i aktivní v hledání řešení problémů naší společnosti. KDU-ČSL má také své odborné komise, složené z odborníků (a to nejen členů KDU, ale i nestraníků), které se k jednotlivým oblastem vyjadřují a navrhují řešení. Ta potom řeší vedení strany a případně skrze své poslance podává pozměňovací návrhy k jednotlivým zákonům v Poslanecké sněmovně.

Je klíčem k úspěchu marketing?

Česká republika dnes stojí před obrovskými problémy, které se týkají zejména premiéra Andreje Babiše. Ten však tvrdí, že opozice nemá nic jiného na práci než mu házet klacky pod nohy, protože on "maká pro tuto zemi". Jednoduše řečeno, dokáže se "prodat".

Je to věc, která některým opozičním stranám chybí. Byť uvnitř si třeba povídají o konkrétních věcech a hledají řešení problémů, mají své odborníky, kteří dokáží velmi trefně identifikovat ideální cestu, směrem k veřejnosti to ale nedokáží dobře prezentovat. 

Chybí jasná shoda nad zásadními otázkami

Vláda Andreje Babiše nedávno čelila pokusu o vyslovení nedůvěry. Přestála ho, ovšem pokud by se tak nestalo, co by se dělo? Existuje alternativa, slyšeli jsme ji od vrcholných opozičních politiků?Máme na stole jasná fakta, konkrétní věci, které by se měly dít jinak? A jak? Důchodová reforma, zdravotnictví, sociální služby, doprava, školství, obrana a tak dále. Nemáme nic, alespoň ne jasně deklarované a vyslovené slyšitelně tak, aby slova byla slyšet. A pokud ano, jsou to jen malé zlomky, jednotlivá vyjádření. Je to opět jen voda na mlýn argumentům, že zde funguje pouze "Antibabiš". Byť to ve finále nemusí být (a věříme, že opravdu není) pravda.

Možná, kdyby se "demokratický blok" přestal dohadovat mezi sebou a ubíjet se navzájem v žabomyších válkách o ničem, sundal stranické dresy a hledal společná řešení nad problémy, které tuto zemi opravdu trápí, veřejnost by měla mnohem jasněji. Situace je dnes vážná. Co vytvořit něco jako stínová vláda na půdorysu kompletní opozice? Nebyla by to jasná odpověď na "Antibabiše" i evidentní krok směrem k občanům? Chce to jediné - odhodit stranická ega.