Zeman není prezidentem, nesložil řádně slib. Takže zaplatit nájem za šest let a šup na Vysočinu

Pan Miloš Zeman by měl zaplatit za pronájem za posledních šest let a sbalit si co nejrychleji věci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už více než šest let je Česká republika bez řádně zvoleného prezidenta. Miloš Zeman je pouze atrapou, najatým hercem, který by snad měl hlavu státu suplovat. Ovšem rozhodně jej není možné prezidentem nazývat ani ho za něj považovat. Už 8. března 2013 totiž nesložil slib tak, jak mu nařizuje ústava, totéž zopakoval 8. března 2018 při inauguraci pro své druhé funkční období.

/S NADHLEDEM/ Česká republika je v situaci, kdy je premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš s minulostí agenta StB. Někdo tvrdí, že je pro zemi hrozbou, jiní poukazují na Miloše Zemana s tím, že bývalý předseda ČSSD škodí ještě mnohem více. Zatímco v případě prvně jmenovaného se o tom dá možná více či méně úspěšně spekulovat, "prezidenta" z ničeho podezírat nejde. Alespoň ne muže, který momentálně bydlí na Hradě.

Miloš Zeman je totiž "out" od chvíle, kdy se pokusil složit prezidentský slib pro svůj první mandát. Nutno říct, že neúspěšně, hradní komnaty by tudíž měl co nejrychleji vyklidit a zpětně zaplatit za pronájem luxusních prostor.

Nesložil správně prezidentský slib

Jak je to možné? Docela snadno. Stačí se podívat na Ústavu České republiky a pozorně si přečíst, kdy se člověk prezidentem stává. Musí totiž, mimo jiné, složit slib do rukou předsedy Senátu. A to se rozhodně nestalo. Ne správně. Slyšeli a viděli jsme jakýsi paskvil. Za prvé složit slib v podstatě není možné. Složíte možná ponožky, kapesníky nebo třeba fůru dříví. Slib těžko.

Prezidentský slib:
"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Navíc "do rukou předsedy Senátu". Tady máme další zádrhel. Pokud si dobře pamatujeme, pan Zeman svůj slib odříkával do mikrofonu. Ruce předsedy Senátu v té chvíli dělaly kdoví co, ale určitě v nich nebyl žádný slib Miloše Zemana. Je tedy evidentní, že nebyla naplněna litera ústavy a jsme už osm let bez právoplatné hlavy státu. Jasně se v ní totiž píše, že "Úřad prezidenta může zůstat neobsazen, když není prezidentského kandidáta splnivšího zákonné podmínky registračního řízení". Miloš Zeman je dobrým hercem, ve funkci se zabydlel a snad i uvěřil, že prezidentem je.

Prezidentem být nemůže

V době, kdy je v této zemi ústava ohýbána jako proutek a Miloš Zeman si ji vykládá dle svého uvážení, je třeba se ptát, proč se tak neděje od začátku. Ostatně, současný hradní pán tvrdí, že mu ústava přímo nenařizuje, kdy má na přání premiéra země odvolat ministra, v tomto případě Antonína Staňka. Někteří právníci si sice myslí opak, ale budiž, dejme panu Zemanovi zapravdu.

Jenže v tu chvíli je úplně jedno, co si občan Miloš Zeman z Vysočiny myslí. Protože prezidentem se nikdy nestal. Dosud to nikdo neřešil, protože se předpokládalo, že žijeme v zemi inteligentních lidí. A ať bude na Hradě jakákoli bytost místní či z širokého vesmíru, bude se chovat racionálně. Což bylo ale evidentně hodně ambiciozní.

Klíčová slova: