Babiš se učí, jaké je to být syslem. Únikový plán v případě problémů je vyřešen

Andrej Babiš se učí od sysla obecného
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Minulý týden v médiích proběhla velmi podstatná zpráva. Premiér Andrej Babiš společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem vypustili do volné přírody několik přísně chráněných syslů obecných. Politická agenda měla však zcela jiný podtext, než se na první pohled mohlo zdát…

/S NADHLEDEM/ Už je to celkem běžná praxe. Politik se snaží odvést pozornost od důležitých témat na ty nepodstatné, ale dostatečně absurdní či něčím nepřehlédnutelné. Říká se tomu vrtěti psem, ale Andrej Babiš společně s Richardem Brabcem tento zavedený termín poněkud upravili. Dnes totiž můžeme klidně říct vrtěti syslem. O čem doopravdy vypovídá tento podivný rituál se sysly v Ústeckém kraji?

Jak na to

I tento článek se v podstatě chytil do syslí pasti. Andrej Babiš svolal svá média, aby při tvorbě kultu jeho osobnosti nechyběl obrázek, že taky umí pracovat rukama. Je pravda, že na poli se dřel hlavně ministr Brabec, fotografie Babiše se syslem v ruce už většina občanů z hlavy nevymaže.

Nejenže se nabízí neuvěřitelná podobnost těchto stvoření, ale celá akce odhaluje jeden důležitý detail, který může jednoho dne hrát zcela zásadní roli v budoucnosti České republiky. Až totiž na premiéra spadne klec, hledejme ho pod zemí. On se totiž od syslů učil, jak na to…

Babišův plán B

Premiér, který se brodí v jedné kauze za druhou, si tak šel vyčistit hlavu pod vrch Milá v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Kontaktní kampaň tak účinkuje hned v několika vrstvách. Méně důležité události se v okurkové sezoně dostávají do televizních zpráv a na titulky novin (minimálně těch, které Babiš vlastní).

V situaci, kdy na premiéra dopadá zodpovědnost za problémy s evropskými dotacemi, neschopnost vyřešit rozepři ohledně jmenování nového ministra kultury a o Čapím hnízdě se synem ani nemluvě, tak sociálním sítím a všem médiím vládne Babiš, Brabec a sysel.

Úkol splněn. Lidé mají své prázdninové odpočinkové čtení, kde se premiér stává člověkem jako každý jiný, a intelektuálům dochází slova, protože ten obrázek působí jako surrealistické dílo vytvořené po hutné dávce psychadelik ředěné absintem.

Za tím vším se však skrývá úplně jiný rozměr a ta nevyřčená další vrstva této podivné akce odhaluje zcela logické pochody Andreje Babiše. Nikdo se totiž nezeptal, kdo je sysel obecný…

Vrtěti syslem

Hned několik vlastností, kterými disponuje sysel obecný, jsou totiž velmi efektivní inspirací právě pro krizový plán Andreje Babiše. Když se ty velké politické kauzy uzavřou pro premiéra v negativním světle, bude potřebovat tzv. únikový plán. Sysel je sice maličký tvoreček, ale v mnohém dává Babišovi návod, jak se v takové situaci zachovat.   

Už jen samotné hloubení nory, kde žije, spí a sleduje silnější predátory, mluví za vše. Byť by byl Andrej Babiš schopný použít nějaký soukromý tryskáč, aby v té nejvhodnější chvíli zmizel z České republiky vzdušným prostorem, jít pod zem je mnohem jistější.

S letadlem přistanete a jste snadno dohledatelný po celém světě, ale jak se jednou začnete norovat, už o vás nemá přehled vůbec nikdo. Richard Brabec tak s velikým vrtákem nesloužil opravdovým syslům obecným, ale hlavně svému nadřízenému.

Další vlastností, kterou je sysel proslulý, je jeho přehled o blížícím se nebezpečném predátorovi. Aby byl dobře kryt, vybírá si tak pro nory místo, kde je vyšší travnatý povrch. Rozměry Andreje Babiše si vysloveně říkají o to, aby se tak před policií schovával v norách, které si sám vytvoří někde v řepkovém poli.

Někdy je tedy velmi užitečné číst mezi řádky a nekonzumovat zpravodajské informace jenom tak, jak jsou veřejnosti předkládány. Kromě nadhledu to chce taky zapojit fantazii. Uvidíte, budete odměněni.