Vítejte, tady je Zemanovo! Voliči dále ztrácejí kontrolu nad správou země

Andrej Babiš má lehce pokaženou dovolenou, teď aby dumal, jak na Miloše Zemana
Zobrazit fotogalerii (3)
 

ČSSD se může v čele s předsedou Janem Hamáčkem třeba postavit na hlavu, ale Michal Šmarda ministrem kultury nebude. Oznámil to Miloš Zeman s tím, že očekává jiný návrh. Sociální demokracie by tedy nyní měla opustit vládu premiéra Andreje Babiše. Otázka však je, jestli se tak opravdu stane nebo lídři strany opět jen poslušně srazí paty v rámci zachování funkcí.

/HLEDÁ SE MINISTR/ Prezident České republiky pokračuje ve vyřizování starých účtů s ČSSD a vlastním, dle mnoha ústavních právníků špatném, výkladu ústavy. Zároveň sám sobě dokazuje, že je momentálně nejsilnějším politickým hráčem v zemi a nikdo s tím nemůže nic udělat. Tak nějak by se dalo přeložit jeho rozhodnutí o tom, že Michala Šmardu do čela resortu kultury nenominuje. 

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky. Proto prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“ napsal si na Twitter mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Vít Rakušan, předseda STAN:
„Divadlo pokračuje. Prezident kádruje, Šmardu odmítl jmenovat ministrem kultury, protože s kulturou nemá zkušenosti. Na Hradě si ale zatím drží tiskového mluvčího, jehož odbornou zkušeností bylo pisálkovství v Haló novinách.“

Zemanova republika

Česká republika se tímto rozhodnutím opět více přiblížila prezidentskému systému, což ovšem zcela odporuje tomu, co je zakotveno v ústavě a zákonech. Oficiálně jsme totiž parlamentní republikou, kdy má hlava státu pouze omezené pravomoce. Tak to zkrátka je, neexistuje nic mezi tím. Alespoň na papíře ne. Miloš Zeman na to nijak nedbá a dlouhodobě si prosazuje svůj vlastní systém. „Prezident provádí úmyslnou destrukci parlamentní demokracie. Možností ještě je, že nezná ústavu, pak ale není kompetentní zastávat úřad prezidenta,“ lakonicky poznamenal místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

V podstatě jediným mužem, který by ho mohl zastavit, je premiér Andrej Babiš tím, že by podal kompetenční žalobu. Ústavní soud by pak musel rozhodnout, zda prezident jedná v souladu nebo proti ústavě. Jednou provždy, nález by samozřejmě platil i do budoucna. Jenže jak jsme se už přesvědčili, Babiš kompetenční žalobu odmítá. Důvodů může mít mnoho, jedním z nich je pravděpodobně i strach. Moc dobře si uvědomuje, že Zemana může velmi brzy potřebovat.

Kompetentnost nadevše

Co bude dál? Voliči této země evidentně ztrácejí kontrolu nad její správou. Zeman a jeho pohůnci mají obrovskou moc, která jim dle ústavy nenáleží, přesto s ní nakládají dle libosti a prakticky bez odporu. Premiér dlouhodobě přihlíží, jako by se vlastně nic nedělo, z obav, že by ho chybný krok mohl dostat za hranu, na které se pohybuje.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka: „Sociální demokracie by měla na své nominaci trvat. V případě, že premiér nepodá kompetenční žalobu na prezidenta, ČSSD by měla dát k dispozici funkce svých ministrů.“

Jestli se doteď o ústavní krizi šuškalo, teď je třeba toto spojení vyslovit nahlas. Prezident Zeman tvrdí, že pan Šmarda není kompetentní. Přitom se obklopuje celou řadou lidí, kteří staví stavby bez povolení (Vratislav Mynář), prakticky nic nevíme o nich ani jejich podnikání (jeden z hlavních poradců prezidenta Martin Nejedlý) či má dlouhou praxi v komunistických médiích (mluvčí Jiří Ovčáček.

Takto by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho. Zapomenout bychom nemohli ani minulost Andreje Babiše v StB a tak dále. To jsou, panečku, kompetence! „Prezident Zeman se znovu snaží rozehrát spor mezi ním a ČSSD, ale ve skutečnosti jde o kompetenční spor mezi premiérem Babišem a prezidentem. Smutný pohled na tento politický ping-pong,“ kroutí hlavou předseda ODS Petr Fiala.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů: „Asi nikdo neočekával, že pan prezident Zeman pana Šmardu ministrem nakonec jmenuje. Pánové Babiš a Hamáček i přes silná gesta pouze akceptovali nové a nové termíny a pak odjeli na dovolenou. Doufám, že na ní oba přemýšleli nad řešením této předvídatelné situace.“

Jak budou vypadat "zásadní kroky"?

„Ústava České republiky nezná možnost, že by prezident republiky měl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra. Pan prezident například v minulosti jmenoval Karlu Šlechtovou ministryní obrany a neměla v oblasti obrany žádné zkušenosti. Ministr musí být především dobrý manažer a to pan Šmarda jako úspěšný komunální politik být může. A je nutné dodat, že Česká republika je parlamentní demokracie, kde za vládu odpovídá premiér a vybírá své ministry. Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, premiér Andrej Babiš odeslal návrh na jmenování prezidentovi a ten by měl nyní postupovat podle ústavy,“ má jasno předseda ČSSD Jan Hamáček.

Strana by dle svých předchozích prohlášení tedy měla z vlády odejít. Jestli tak neučiní, už tak pošramocenou reputaci pošle do mezí, odkud možná nebude návratu. Jisté je, že se asi nestane nic zásadního do doby, než se Andrej Babiš vrátí z dovolené. Premiér už s předstihem avizoval, že situaci dříve řešit nebude. Což znamená, že si musíme počkat na začátek září a "zásadní kroky", které předseda vlády sliboval. Jestli jimi myslel zabavení Zemanových hraček nebo něco podobně "strašného", je zatím ve hvězdách. Slabý, velmi slabý premiér...