Znamenalo by zastavení stíhání Andreje Babiše nedůvěru veřejnosti ve státní zastupitelství? Co na to naši politici?

Byly dotace na farmu získány nelegálně?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsme si všichni před zákonem rovni? Je rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha zastavit stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo správné? V první řadě je třeba si počkat na definitivní verdikt Městského státního zastupitelství, které vše ještě může zvrátit. Přesto je třeba už ted sledovat názory politiků, co na vývoj případu říkají.

/BABIŠŮV STŘET ZÁJMŮ/ Andrej Babiš a jeho blízcí čelili od už roku 2017 podezření z dotačního podvodu z poškození finančních zájmů Evropské unie. Podle Policie České republiky i podle evropských vyšetřovatelů z OLAF je Babišova vina naprosto zřejmá. Státní zástupce má po mnoha měsících zkoumání opačný názor.

Co říkají na vývoj kauzy Čapí hnízdo politici?

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ (TOP 09, poslankyně)
Důvod, proč by neměla být premiérem osoba s trestní kauzou na krku, vidíme od dnešního rána. Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání pochybnosti nerozptýlilo, ale naopak přiživilo. Mnoha lidem vzalo naději, že žijeme v právním státě, a z toho Andrej Babiš vinen je.

MARIAN JUREČKA (KDU-ČSL, poslanec)
Spravedlnosti se dočkáme všichni, tu nejvyšší instanci nelze obejít, to je jistota. Státní zastupitelství může ještě ve finále rozhodnout jinak a věc nakonec může soudit soud, jsem zvědav na argumenty státního zástupce, proč rozhodl o zastavení.

IVAN BARTOŠ (Piráti, poslanec)
Řeknu to tak, jak to cítím: kdyby Andrej Babiš nebyl premiér, už dávno sedí. A také se aktivně řeší jeho další kauzy (mezi které počítám i daňový únik zjevně fiktivní reklamy na farmě Čapí hnízdo za 270 milionů). Před zákonem si mají být všichni rovni.

PATRIK NACHER (ANO, poslanec)
Ještě v neděli byl dozorový státní zástupce pro některé hrdinou, chybělo už jen říci - Šaroch na Hrad. Dnes, v pondělí, mu titíž lidé nemohou přijít na jméno a na Hradě by ho nechtěli ani jako vrátného.

JIŘÍ DRAHOŠ (senátor)
Respektuji rozhodnutí státního zástupce v kauze Čapí hnízdo. Předpokládám, že tato změna jeho názoru bude přesvědčivě zdůvodněna a vysvětlena. Podle ministryně spravedlnosti si prý lze u nás objednat trestní stíhání - já jen pevně doufám, že si nelze objednat jeho ukončení.

Společnost Farma Čapí hnízdo (ZZN AGRO Pelhřimov) patřila do holdingu Agrofert Andreje Babiše. V roce 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Rok poté získala dotaci z EU určenou pro malé a střední podniky. Na tu ovšem dosáhnout nikdy neměla, byla-li by stále součástí Agrofertu. Pod křídla holdingu se společnost vrátila po několika letech. Vše tedy vypadalo jako jasná "účelovka", což potvrdilo vyšetřování EU i Policie ČR.

PETR FIALA (ODS, poslanec)
Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí. Nastala ale situace, před kterou jsme varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana.

VÍT RAKUŠAN (STAN, poslanec)
Veřejnost by si jistě zasloužila, aby v kauze Čapí hnízdo rozhodl nezávislý soud, avšak musíme respektovat rozhodnutí nejvyššího st. zastupitelství. Kauza týkající se premiéra je natolik závažná, že budeme požadovat vysvětlení, zda vyšetřování vyvrátilo podezření z dotačního podvodu. Státní zastupitelství musí veřejnost ujistit, že ani náznakem nedošlo k žádnému ovlivňování vyšetřování ze strany výkonné moci. Není to jediné pochybení premiéra Andreje Babiše, a proto bude mít takové rozhodnutí stále pachuť nejistoty.

LUDĚK NIEDERMAYER (TOP 09, poslanec EP)
Státní zástupce zastavil trestní stíhání Andreje Babiše. Je to hodně překvapivé, a protože jde o mnohem víc než "o premiéra", musíme doufat, že jde o výsledek striktně nestranného právního posouzení. Jinak máme mnohem větší problém než premiéra (podle mě) nehodného svého úřadu...

JAN FARSKÝ (STAN, poslanec)
Rozhodnutí státního zástupce respektuji. Pevně doufám, že odůvodnění o rozhodnutí bude co nejvíce přesvědčivé, aby škody na právním státě, na důvěře ve spravedlnost, byly co nejmenší.

MAREK VÝBORNÝ (KDU-ČSL, poslanec)
Respektujeme rozhodnutí státního zástupce, to ale neznamená, že jednání bylo v souladu s byť základními etickými principy. Jde o lidskou slušnost a politickou kulturu. A ta dostává na frak, bohužel to není jediná kauza Andreje Babiše. Celé to poškozuje pověst ČR.

MARTIN KUPKA (ODS, poslanec)
Tak po dnešku pořád nevíme, jestli se dá objednat trestní stíhání. A máme tu další otázku, jestli se dá objednat jeho zastavení.

MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09, poslanec)
Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde. Malér je v tom, že důvěra veřejnosti v nestranný výkon státního zastupitelství se zhroutí. Ode dneška se státní zastupitelství bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989. A náprava bude těžká.

MIKULÁŠ FERJENČÍK (Piráti, poslanec)
Jak byste vysvětlili návštěvě z ciziny, že nejsme banánová republika? Čtyři roky státní zástupce dozoruje vyšetřování podvodu a říká, že vše probíhá, jak má, aby na poslední chvíli otočil a navrhl podezřelého k soudu vůbec neposílat. Člověk se skoro bojí, že na něj někdo zaklekl.

ALEXANDR VONDRA (ODS, europoslanec)
Z Čapího hnízda je bramboračka. Povleče se léta. Přitom kauza fiktivních reklam, která je nad slunce jasná, ač se ji MF pokusilo zamést pod koberec, nedospěla ani do fáze obvinění, natož k vydání k trestnímu stíhání. AB musí být poražen ve volbách.