ANKETA: Co si myslíte o dovolené pro táty po porodu?

I otcové stojí o to, aby mohli strávit čas s čerstvě narozeným miminkem.
 

Nedávno vláda schválila týdenní otcovskou dovolenou, což znamená, že novopečený tatínek bude moci zůstat po porodu týden s rodinou a nebude to zadarmo. Mají však tátové o tento zážitek vůbec zájem?

"Když se nám narodilo druhé dítě, žena měla nějaké poporodní komplikace a nemohla se starat ani o jedno dítě, protože nemohla vstávat z postele," vzpomíná Martin Kašpar z Milovic. Ten si tak musel vzít v práci volno, aby se o své dvě děti mohl postarat. "Neměl jsem ale už příliš dnů dovolené, protože žena měla nějaké komplikace i v těhotenství, tehdy jsem ji skoro celou vyčerpal. Musel jsem si tak vzít neplacené volno," vybavuje si mladý otec. Nakonec zůstal doma celých 14 dní, o které se mu poté krátila výplata. Pro rodinu to byla tehdy velmi nepříjemná situace.

 

Rodiče by měli sbírat informace z více zdrojů

Podle posledních zpráv to vypadá, že další rodiny by se brzy do složité finanční situace kvůli přítomnosti otce u narozeného dítěte dostávat nemusely. Před pár dny totiž vláda schválila návrh na zavedení týdenní otcovské dovolené. Po tuto dobu by otec dítěte opět dostával místo mzdy dávku nemocenského pojištění.

Dovolenou by si čerství tátové mohli vybrat kdykoliv během šestinedělí (tedy v období prvních šesti týdnů po narození dítěte). "Opatření, které platí v řadě evropských zemí, se dělá proto, aby se posílila vazba otce s dítětem a aby se posílilo zapojení tatínků do péče o děti,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

 

 

Zatím však není jisté, kolik by tátové mohli dostat peněz. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovalo 70 procent vyměřovacího základu výdělku, tedy stejně jako ženy na mateřské. Proti se však postavil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Muži jsou většinou pro
Pokud zákon schválí parlament a podepíše prezident, měl by začít platit od ledna příštího roku. Ministerstvo očekává, že mezi muži bude o týdenní dovolenou velký zájem. Je to však opravdu tak? Podle výzkumu Podoby otcovství si 57 procent otců bezprostředně po porodu vybírá dovolenou, dalších 16 procent řeší tuto potřebu zajištěním neplaceného volna.

"Myslím si, že role otce je v prvních dnech a týdnech života dítěte zvlášť důležitá. Ale nejde jen  o dítě, chci být oporou své ženě, takže bych možnost zůstat doma a mít příjem rozhodně uvítal," okomentoval návrh Petr Pospíšil z Netvořic na Benešovsku.

 

Pokud projde návrh ministryně, dostane otec 70 procent vyměřovacího základu výdělku. Tedy rozhodně méně, než je jeho plat. Pak se možná budou hodit tipy, jak ušetřit rodinnému rozpočtu.

 

"Když se narodily obě mé děti, byl jsem s nimi doma. Musel jsem s tím ale počítat a brát si dovolenou, s čímž byl trochu problém. Otcovskou dovolenou bych uvítal. Ani ne kvůli penězům, ale zejména kvůli tomu, že by mi zaměstnavatel musel vyjít vstříc a to volno by mi musel dát," vysvětluje Lukáš Votoček z Českého Brodu.

 

Tátové mají své děti stejně rádi jako mámy a také chtějí být s nimi.

"Myslím, že je to zbytečné, protože mohu jako nastávající otec využít nemocenskou na ošetřovačku, a to myslím až 9 dní," uvádí svůj názor Jan Novák z Krhanic.

"Rozhodně jsem pro, i když mně se vyplatí si vždy vzít skutečnou dovolenou. Mám jí dost a zaměstnavatel mi vyjde vždy vstříc. Ale i muži, kteří nemají takového zaměstnavatele, mají právo být u svých čerstvě narozených dětí a starat se o ženy, které je potřebují, takže jsem rozhodně proto, aby se návrh schválil," potvrdil Lukáš Poláček z Horoměřic.

"Myslím, že je to jen další hloupý nápad z dílny soudružky ministryně," uvedl Jan Vykoukal z Klecan.

A jaký je váš názor?

Využili byste otcovskou dovolenou? Nebo chtěla byste, aby ji váš muž využil?