Tip na výlet: ZOO, kde si můžete sáhnout na lvíče

Lefince jsou necelé čtyři měsíce.
Zobrazit fotogalerii (9)
 

V prostorách bývalé hospody v Dubči se nachází malá zoo zaměřená na plazy. Zhruba do konce července se zde ale můžete pomazlit s malým lvíčetem.

Začalo to kdysi teráriem v obývacím pokoji. Když už nebylo místo v jedné místnosti, následovalo další a další rozšiřování terárií po obyvatelných částech domu. Nakonec bylo třeba najít prostor, kam by se všechna zvířata vešla. Tak vznikla malá zoo v prostorách bývalé hospody v Dubči. Mají zde několik desítek terárií a v nich spoustu zajímavých zvířat. Oficálně se stali zoologickou zahradou až v roce 2012, zvířata zde návštěvníkům představují už mnohem déle.

Krokodýl severoamerický se ukázal v celé své kráse

"Vášní majitele jsou jedovatí hadi, takže jich zde máme slušnou sbírku. V expozicích jsou k vidění i nejjedovatější hadi světa," vysvětluje personál.

V místní zoo pochopili, že mnoha lidem už nestačí se na zvířata jen koukat. Chtějí se o nich hodně dozvědět a taky, pokud to jen trošku jde, si na ně i sáhnout. A tak vám umožní kontakt s agamou či krajtou královskou a personál vám vždy odpoví na všechno, co vás o zvířatech zajímá.

Kromě toho zde žijí zajímavé druhy hadů, ještěrů, aligátorů a želv z různých biotopů, od pouští po tropické pralesy, včetně velmi vzácných živočichů, jako jsou například gundi saharští a varani stromoví.

 

...tak blízko, že si ji můžete pohladit

Poslední týdny zde mají naprosto unikátní lákadlo pro všechny milovníky zvířat. Po prostorách terária se totiž volně prochází téměř čtyřměsíční lvíče Lefinka. Je to ještě kotě, ale už vzbuzuje respekt. Její tlapy naznačují, jaké velikosti za čas dosáhne. A její zuby už také vypadají hrozivě - prostě vzbuzuje respekt. Přesto se ještě nechá pohladit, podrbat...

"Získali jsme ji ze Slovenska ze zoo. Byla velmi malá, vážila jen 600 gramů, zatímco běžně mají lvíčata kilo. Ale je to bojovnice, my ji vypiplali a teď tu s námi je," vysvětluje slečna z personálu. Lefinka je v Terrariu Praha jenom dočasně, i když je tu na lidi zvyklá, pořád je to šelma a mohla by být nebezpečná.

Proto už brzy poputuje do Bioparku Štít - soukromého zařízení pro chov zvířat ohrožených vyhynutím, který patří stejnému majiteli jako zoo v Dubči a nachází se v blízkosti Chlumce nad Cidlinou. I zde si budou moci návštěvníci Lefinku pohladit, ale zhruba jen do jejího půl roku a možná jen přes mříže. Pak už bude příliš velká a příliš silná, takže by mohla návštěvníkovi ublížit, kdyby se k ní dostal příliš blízko.
 

V Terrariu Praha mají otevřeno každý den, o víkendu až do 18. hodin. Dospělý zaplatí za lístek 150 korun, dítě pak 80. Více informací najdete na webu zoo: www.terariumpraha.cz. V Bioparku Štít jsou návštěvy možné po objednání, více informací získáte na jejich Facebooku.

Klíčová slova:
zoo