Nemá ani peníze, ani ptáka

Berounští policisté řeší další případ podvodného jednání na internetu. Poškozený muž si v době od dne 17. 3. 2018 do dne 19. 3. 2018 na internetovém portálu objednal na základě inzerátu nabízeného papouška Žako kongo za částku 6.000,-Kč. Papouška nabízela osoba pod jménem "henriettaP", která po projevení zájmu komunikovala pod jménem Anezka Denis, prostřednictvím e-mailu.

Prodávající po komunikaci s kupujícím údajně předal papouška přepravní společnosti a poté došlo k zaslání peněz na účet. Poškozený odeslal částku 6.400,-Kč, na adresu USA Maryland. Po zaplacení této částky začala společnost bez jakéhokoliv potvrzení požadovat další náklady na přepravu a stravu pro papouška. V okamžiku, kdy poškozený odmítl další peníze odeslat a upozornil, že se obrátí na policii, přestal přepravce i prodávající komunikovat. Do současné doby muž objednaného ptáka neobdržel a celou věc oznámil policistům.

Policisté upozorňují občany, aby v případě reakcí na podobné inzeráty, byli vždy obezřetní. Zjistili si skutečnou cenu nabízeného zboží, neboť nabídky, které jsou značně pod cenou, ztrácejí věrohodnost a s největší pravděpodobností bývají dílem podvodníků. Rovněž komunikace prostřednictvím google překladače a peníze putující na zahraniční účty jsou indiciemi, které mohou indikovat podvodné jednání. V případě těchto poznatků, je lepší raději zboží neobjednávat.