Fotbal vás nudí? Přijďte si v neděli vyzkoušet jeho nezvyklou variantu

Ve fotbalgolfu se pořádají i mistrovství Evropy a světa
 

Běh na lyžích? Slovní spojení, pod kterým dnes každý ví, co si má představit. Inline hokej? Není potřeba velkého důvtipu si odvodit, že jde o hokej na jiné, než na ledové ploše. Jenomže, jakou podobu bude mít sport s netradičním názvem „fotbalgolf?“

Hra pro každého

 

Fotbalgolf je nový, rychle se rozvíjející sport pro všechny věkové kategorie. Od dětí, přes dospělé po seniory. Hraje se na hřišti podobném tomu golfovému, stejný je dokonce počet osmnácti jamek.

Po republice je zaregistrováno 15 klubů fotbalgolfu

Jiný je však průměr jamky. Fotbalový míč musí skončit ve vyhloubeném prostoru o šířce 55 až 65 centimetrů. Na trase k cíli musí balon urazit cestu přes přírodní i umělé překážky, podobné těm v minigolfu. Potřebným sportovním náčiním nejsou však golfové hole, ale například tenisky, sálová obuv či turfy. Kopačky však nikoliv. U každé jamky je stanovený par, tedy na kolik kopů by ji měl fotbalgolfista zahrát. Výsledky si hráči posléze zapisují do score karty. Vítězem se stává ten z nich, který po zahrání jamek v daném kole (případně kolech) použije nejméně kopů.

 

„Fotbalgolf je příjemná procházka zábavnou formou. Navíc absolutně nenáročná. Může ho hrát každý. Bez jakékoliv registrace, jak chce oblečený,“ doplňuje Tomáš Neumann, prezident České fotbalgolfové asociace a zároveň jeden z nejlepších českých hráčů tohoto sportu.

 

Průměr jamky je mezi 55 až 65 centimetry
Zobrazit fotogalerii (3)

 

V Čechách je sport na vzestupu. Zakládá se fotbalgolfová liga

 

Fotbalgolf vznikl v roce 2004 ve Švédsku. Do Česka pronikl v roce 2013, kdy byla na podzim založena Česká fotbalgolfová asociace. V listopadu začala stavba prvních fotbalgolfových hřišť.

 

Dalším českým mezníkem mladého sportu bude jaro 2016, kdy se začne hrát premiérový ročník fotbalgolfové ligy. „Bude se hrát od dubna do konce září. Jeden víkend v každém měsíci. Systém bude takový, že v sobotu bude soutěž družstev a v neděli soutěž jednotlivců,“ upřesňuje Tomáš Neumann.

 

Přijďte si sport vyzkoušet už tuto neděli

 

Dosud poslední, čtvrté vystavěné hřiště, naleznete v pražském Újezdě. Ve Fotbal Park Praha – Formanská (nedaleko metra Opatov) se konala otevírací ceremonie teprve 17. října letošního roku. Proto další zatěžkávací zkouškou nové sportovní plochy bude nedělní Svatomartinský turnaj.

Na turnajích nejsou ženy výjimkami

„Zván je samozřejmě každý. Nepůjde ani tak o sportovní výsledky, jako spíš o společenské setkání. Ke vstupnému dostane každý láhev vína,“ usmívá se Tomáš Neumann. „Hřiště tady v Praze je vystavěné tak, že je zajímavé jak pro lidi, kteří sport umí, tak i pro úplné začátečníky,“ připojuje svůj postřeh Jakub Děkan, registrovaný hráč fotbalgolfu.

 

Program ve Fotbal Parku Praha – Formanská začíná registracemi v neděli v osm hodin ráno. Turnaj bude probíhat ve třech kategoriích, děti do 12 let, muži a ženy.

Klíčová slova: