Jesenice připravuje Virtuální Univerzitu třetího věku

Univerzita třetího věku poskytne vzdělání bez ohledu na komplikace
 

Připravovaná Virtuální Univerzita třetího věku bude fungovat v Jesenici od září. Cílem je poskytnout posluchačům vzdělání bez ohledu na vzdálenost, finanční a časové důvody nebo zdravotní komplikace. 

V rámci Mezigeneračního centra města Jesenice bylo vytvořeno Konzultační středisko, jehož garantem je Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze a Centrum Virtuální Univerzity třetího věku. Konzultační středisko nyní připravuje pilotní kurs na měsíc září, který bude na téma Astronomie a bude zdarma.

 

"Cílem Virtuální Univerzity třetího věku (U3V) je umožnit všem posluchačům v rámci České republiky zájmové vysokoškolské studium U3V bez ohledu na vzdálenost od sídel vysokých škol a univerzit, ve kterých probíhá prezenční seniorské vzdělávání, jehož se z různých důvodů nemohou zúčastňovat. V souladu se vzděláváním též vytvořit prostředí pro sociální kontakt posluchačů v daných lokalitách," prozradila o projektu Jitka Chmelařová.

 

Na výběr je výuka Astronomie, jejímž vyučujícím bude doc. RNDr. Martin Šolc, CSc. Astronomie je zároveň pilotním kursem, proto je pro uchazače zdarma. Ostatní kursy budou stát 150 až 300 Kč na osobu za absolvování celého kursu. Hlásit se do kursů můžete už teď, od října budou probíhat kursy na téma Barokní architektura v Čechách, Čínská medicína v naší zahrádce, Genealogie, Dějiny oděvní kultury, Evropské kulturní hodnoty, Hledáme lidské předky, Vývoj a současnost Evropské unie a další...

 

Kapacita výukového centra je vždy 15 posluchačů, ti budou moci na přednášky docházet pravidelně. Přednášky Astronomie by měly probíhat vždy jednou za týden v úterý, ostatní přednášky jednou za dva týdny, oboje v Mezigeneračním centru - Senior klubovna. Není však problém studium ze zdravotních a jiných důvodů přerušit. Na konci každého semestru dostane senior Pamětní list a po ukončení 6 semestrů obdrží účastník "Osvědčení o absolvování" Univerzity třetího věku na slavnostní promoci v pražské aule ČZU.