Mám víc času, než leckteré maminky s osmihodinovou pracovní dobou

Úžasný nápad "jak si dát do těla" a přitom být s miminkem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Říká Pavla Maříková, zakladatelka cvičení s kočárky. O svém projektu se pak vyjadřuje jako o podnikání pro radost. Povídala jsem si s ní nejen o něm, ale i o výchově dětí…

Jak vzniklo cvičení FitMAMI?

Často říkám, že moje dcerka Lili je spoluautorkou celého projektu. Když se mi narodila, dlouho jsem marně hledala cvičení, které bych mohla absolvovat i s miminkem. Nemusela řešit hlídání, opravdu si pořádně „zamakala“ a přitom byla stále se svou holčičkou. Navíc se mi z duše protivily „nudné“ a pomalé procházky s kočárkem po parku. A protože jsem nic, co by tyto požadavky splňovalo, nenašla, rozhodla jsem se, jako dlouholetá trenérka a cvičitelka, vytvořit koncept takové cvičební lekce sama. Na čerstvém vzduchu, s miminkem v blízkosti a ve společnosti dalších sportovních maminek.

Kde všude cvičíte?

Aktuálně si mohou maminky zacvičit na téměř devadesáti místech v celé České republice a máme již také jednu vlaštovku – lektorku na Slovensku. Největší koncentrace lektorek je v Praze – zde vede lekce téměř třicet cvičitelek.

Mohlo by vás zajímat: Začněte podnikat jako letorka

Sama jste maminkou dvou dětí. Jak se vám daří skloubit rodinu a práci?

Myslím, že všechno jde, když se chce. A určitě to platí i pro sladění rodiny a práce. Já jsem hodně aktivní člověk a vlastně pořád potřebuji něco dělat. Ještě předtím než se mi narodily děti, jsem u zaměstnání studovala a i nyní mám k tomuto projektu, zaměstnání na zhruba poloviční úvazek v marketingu, vedu lekce ve fitku a osobní tréninky s maminkami přímo u nich doma. Přitom si ale myslím, že s dětmi trávím mnohem více času než běžná maminka, která má třeba klasické zaměstnání s osmihodinovou pracovní dobou. Všechno je o dokonalém plánování času a organizaci a určitě také prioritách.

Jste spíše pro liberální výchovu nebo autoritativní výchovu?

Myslím si, že nejsem ani příliš liberální ani autoritativní maminka. Své děti vychovávám především intuicí, citem a s otevřeným srdcem i myslí. Zároveň se snažím jim dávat hranice a jistotu – ve všech možných ohledem. Myslím si, že láska a zároveň jistota (a s tím souvisí i zmíněné hranice) jsou především pro maličké děti to nejdůležitější, co jim my rodiče můžeme dát. A ještě bych sebe možná popsala jako „objímací a mazlící“ maminku. Fyzické projevy lásky jsou pro děti důležité stejně jako pro nás dospělé.

Čtěte také: Má tři děti a k tomu podniká...

Sledujete„trendy“ ve výchově potomků a zkoušíte je na svých dětech?

Sleduji, ale nedá se říci, že bych se jimi přímo řídila nebo je na své děti nějak záměrně „aplikovala“. Dříve jsem četla i hodně knih o výchově, ale postupem času a především s druhým dítětem – synem jsem došla k tomu, že nejdůležitější je, jak daný moment a problém vnímám v dané chvíli já a mé dítě. A že určitě existují různé metody, postupy a rady, jak např. ke vztekajícímu se dítěti chovat a reagovat, ale každé dítě je jiné, vyrůstá v jiném prostředí, za jiných okolností a nelze říct, že něco platí 100% a univerzálně.

Pavla se ve výchově řídí především intuicí. Na snímku se svými dětmi

Pavla Maříková

Vystudovala gymnázium s humanitním zaměřením, následně fyzioterapii a nutriční terapii. Pracovní zkušenosti má mimo jiné z PR a marketingu. Miluje sport, cestování, tvoření. Ráda čte, peče cheesecaky, poznává nové věci i lidi. V životě razí heslo:  „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.“