Jaký zájmový kroužek se hodí zrovna pro vaše dítě?

Centrum na Filace v Říčanech nabízí v září zkušební lekce odpoledních kroužků pro děti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rodiče si často kladou otázku, jak smysluplně dětem zaplnit odpoledne. Je dobré se přitom zamyslet nad povahou, temperamentem i dosavadními zálibami potomka. V záplavě nabídek mohou v rozhodování pomoci takzvané lekce na zkoušku.

Maminka sedmileté prvňačky Lucinky z Říčan je zoufalá, její energická holčička by ráda po vyučování chodila malovat, na balet, do tanečků i na základy gymnastiky. "Přemlouvá mě, chtěla by chodit taky do keramiky a hrát na klavír," stěžuje si maminka Jana. "Když jí vysvětluju, že si musí vybrat, aby si po škole odpočinula, a že to navíc bude stát spoustu peněz, nedá si říct. Hodiny na zkoušku určitě využijeme. Lucka uvidí, že ji chození na kroužky každé odpoledne unaví, a taky si sama vyzkouší, co ji baví nejvíc," dodává.         

V Říčanech u Prahy nabízí volnočasové centrum Na Fialce možnost vyzkoušet si jednu či více lekcí z nabízených kroužků v průběhu celého měsíce září.

Děti si mohou vybrat z 25 aktivit různého druhu a za lekci zaplatí na místě 99 korun. Jedná se o sportovní, umělecké i vědomostní záliby, například badminton, basketbalovou průpravu, populární parkkour a freerun, přípravku baletu a krasobruslení, digifoto, animace, kroužek skládání z lega...

Podobné ochutnávky zájmových činností uskutečňují i v některých dalších centrech a zájmových spolcích. První a druhou návštěvu zdarma lze většinou domluvit v oddílech tělovýchovných jednot a sportovních sdružení, kde se jedná hlavně o fotbal, volejbal, atletiku a bojová umění. Také na základních školách často vycházejí dětem vstříc a nabízejí první lekci odpoledních aktivit bezplatně. Vedoucí kroužků rodičům pak snáze poradí, zda je daná činnost pro jejich syna či dceru vhodná.

Zájmové kroužky při základních školách
To se týká i ZŠ Velké Popovice, kde mají letos prvně k dispozici čerstvě opravenou tělocvičnu. Děti se tu mohou přihlašovat, kromě kroužků při místní umělecké škole se sídlem v budově ZŠ, i na sportovní aktivity, kterých bylo dříve poskrovnu.

"Nábor u nás vyhlásil oddíl juda a zahájili jsme spolupráci se sdružením Rytmik dětem, které se na volnočasové aktivity specializuje. Kromě zaběhlých kroužků, jako je třeba fotbalová přípravka, budou nyní nově při škole provozovány například míčové hry, florbal, sportovní hry, angličtina v pohybu, šikovný kutil a šikovný astronom. Přehlednou nabídku lze najít na našich webových stránkách," upřesňuje zástupkyně ředitele ZŠ Velké Popovice Lucie Fusková.

Zaplatím drahý kroužek a pak tam dítě nebude chodit
Výhodou hodin na zkoušku je pro děti vlastní zážitek, díky kterému snáze zjistí, zda je daná činnost opravdu baví. Rodičům, kteří dnes na kroužky vynakládají nemalé finanční částky, tak zkušební lekce často i šetří peníze za nevhodně zvolené aktivity. Zajistit dítěti odpolední vyžití a nezahltit jej dalšími povinnostmi, to je další závažné téma. Trendem dnešní doby je totiž přetěžování dětí přemírou mimoškolních aktivit. K tomuto tématu se ve středu vyjádří psycholožka Lucie Plešková v článku „Je dobré dětem organizovat volný čas?“