Čtete dětem?

Dětem je potřeba číst
 

Dětem se dneska už moc nečte. Podle průzkumů to není správné, čtení rozvíjí fantazii, děti si díky němu rozvíjí slovní zásobu. Znáte Noc s Andersenem?

Již šestnáctý ročník akce Noc s Andersenem proběhne v pátek 1. dubna ve středočeských Klecanech. Pořádá ji Klub dětských knihoven SKIP ČR a Městská knihovna Klecany. Účast na akci se domlouvá předem s organizátory.

Mezinárodní záležitost

Jde o mezinárodní záležitost, která má podpořit nejen čtení dětem, ale i dětské čtení. Děti často utíkají od knihy k televizi, počítači a dalším vymoženostem dnešní doby. Noc s Andersenem probíhá na mnoha místech Čech, Moravy, Slovenska, Polska, Slovinska, Ukrajiny a Českých škol bez hranic.

A co na to Hajaja?

Patronem 16. ročníku se stal Martin Martinec z knihy Expedice z pohlednice. O čem knížka je? Na poště vyměnili razítka. Od té doby je každý pohled, který Martinu Martincovi přijde, kouzelný. Kniha je plná městských dobrodružství, ta původně vznikla pro rozhlasového Hajaju.

Rozvoj empatie

Čtení knížek navíc pomáhá k rozvoji zejména verbálních schopností. Co se ještě za čtením schovává ví málokdo. Rozvíjí sociální dovednosti, empatii, vcítění se do druhých a koordinaci oko-ruka. Proto je četba tolik důležitá, bohužel i poněkud opomíjená.

Ještě před narozením

Čtěte jim klidně již v prenatálním věku, kdy dítě reaguje na zvukové podněty. Ideálně ve třetím trimestru. S četbou potom v rozmezí dvou až pěti let, kdy je schopno udržet pozornost. Samozřejmě, můžete začít i dříve. Posiluje se jím i vztah rodič-dítě. Navíc děti, kterým se čte v období předškolního věku, lépe prospívají po nástupu školní docházky.

Budete jim číst?

Pokud budete dítěti číst, máte i větší pravděpodobnost, že ho ke knize přivedete a bude z něho jednou také čtenář. Díky čtení si zlepšujeme nejen gramatiku, ale i všechny výše uvedené dovednosti. Čtete dětem? Nebo budete jim číst alespoň nyní?

Klíčová slova: