Prague Pride festival zvýšil zájem o testování na HIV

Prevence proti HIV bylo hlavním tématem letošního Prague Pride
 

V době trvání letošního Prague Pride festivalu sexuálních menšin se rapidně zvýšil zájem o testování na HIV. Minulý týden se nechalo otestovat 602 lidí, z toho 430 přímo na festivalu. Oproti loňsku je to nárůst o celých 83 procent.

Prague Pride tentokrát nejen zaujal, ale měl i důležitý osvětový a zdravotní přesah. Na letošním festivalu pořadatelé zaznamenali snad vůbec největší zájem o testování na pohlavně přenosné choroby za šest let trvání akce. Právě prevence nákazy virem HIV byla jedním z klíčových témat letošního festivalu. A ne nadarmo. Zrovna tento rok infikovaných virem HIV přibylo.

 

"Jsme rádi, že se nám podařilo zvýšit zájem našich účastníků, a snad jsme v nich i zlomili strach z testování," dodala ředitelka Prague Pride Kateřina Saparová. V době konání festivalu se nechalo zdarma a anonymně otestovat 602 žen i mužů, což je proti loňskému roku nárůst o 83 procent.

 

Z toho se více než 430 žen a mužů nechalo testovat v sobotu v pěti mobilních laboratořích, které byly k dispozici na Letné během hudebního festivalu. Ten zakončoval pochod leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Podle České společnosti AIDS bude osm z kontrolovaných vzorků prověřeno Národní referenční laboratoří kvůli podezření na infekci HIV nebo syfilis.

Festival Prague Pride trval celý týden, vyvrcholil ale v sobotu pochodem hrdosti leseb, gayů, transsexuálů a bisexuálů. Pochodovalo se z Václavského náměstí na Letnou. Průvodu se zúčastnilo na 40 tisíc lidí, hudebního festivalu se zúčastnilo kolem 28 tisíc lidí.

 

Ke 30. červnu bylo evidováno 2 783 HIV pozitivních, většinou šlo o muže, z toho u 484 lidí propuklo onemocnění AIDS. Není však pravda, že by se vás HIV nemohlo dotýkat. Z květnové studie totiž vyplynulo, že až třetina Čechů je nevěrných svému partnerovi. Také se ukázalo, že 5 procent mužů bylo svojí partnerce nevěrné s mužem, což je zhruba 120 tisíc mužů. Proto stoupající trend viru HIV není radno podceňovat ani mimo LGBT komunitu.