Je dobré dítě na příchod sourozence připravit? Jak to vidí maminky?

Jaký přístup je vám bližší? Neřešit s prvním dítětem příchod sourozence, nebo jej na to připravit?
 

Čekáte druhé dítě a nevíte, jestli a jak na to svého prvorozené připravit? Přečtěte si, jak to řeší jiné maminky a v hned v dalším díle, jaký má na to názor psycholožka PhDr. Ilona Špaňhelová.

Dva úplně různé přístupy maminek k narození dalšího dítěte. Co je správné a pomůže příprava na příchod sourozence?

Andrea se své dcery snažila připravit

„Obě dcery jsem se na příchod dalšího sourozence snažila připravit. „Už jen toho  z důvodu, že  břicho bylo nepřehlédnutelné, potom při  hře,  když po mně holky chtěly  rajtovat, aby miminku neublížily. A také, aby věděly, že už nebudou  středem  pozornosti  jen ony.
Nejstarší Berča  se na Miu  moc těšila. Na Ellu taky. No a je pravda, že  Mie, které bylo něco přes rok - té to moc neříkalo. Příchod prvního sourozence  byl ale pro  Berču jako prvorozenou dost těžkým  obdobím. Zatím  byla středem pozornosti jen  ona, vše se točilo  jen kolem ní.  Naštěstí  jí bylo pět let, takže byla  i samostatnější a lépe pochopila, že  nemůžu  udělat  vždy vše  hned, že musí  občas  počkat. Dnes už je to jiné - samozřejmě i teď se snaží  na sebe  upoutat  pozornost, takže občas  zlobí a má nálady  a nápady, odsekává  a uráží se, ale  to přičítám  i jejímu věku.  Na druhou stranu  se snaží  pomáhat, krmí holky, přebaluje  a cítí  se strašně  důležitá,“ vypráví Andrea. Ale existují i maminky, které dětem o příchodu sourozence ani neřeknou.

Čtěte také: Jak to vidí psycholog

Daně se zdála příprava na sourozence zbytečná

Synovi byly dva roky, když jsem čekala druhé dítě. Neviděla jsem důvod, abych mu řekla, že bude mít sourozence. Prostě se mi zdálo, že je moc malý na to, aby to pochopil. Když mě rostlo bříško, řekla jsem mu, že jsem trochu ztloustla. A když se dcera narodila, nejdřív moc nejevil zájem, ale když poznal, že už není sám, že se také musím starat o miminko, začalo peklo. Křičel na mě, ať ji dám pryč, začal strašně zlobit, aby na sebe upoutal pozornost. Už je to lepší, ale stejně nemám pocit, že by ji úplně přijal.

 

Klíčová slova: