6 tipů, jak posílit dětskou imunitu

Děti na polyamorních vztazích nevidí nic špatného. To je jim vtloukáno, až vyrostou
 

Podzim je tu a s ním nejen chladnější počasí, ale i doba, kdy naše děti přicházejí často ze školek a škol nemocné. Máme pro vás několik rad, jak jim zvýšit obranyschopnost.

  • Pestrá strava s dostatkem vitamínů

Pro děti je důležité, aby byla strava nejen pestrá, ale i pravidelná. Děti by měly jíst pětkrát denně. Každé jídlo by mělo obsahovat ovoce či zeleninu, nezapomínejte na tu v syrovém stavu. Vyhnout byste se měli polotovarům a vařit z čerstvých surovin. Dochází-li vám inspirace na zdravé a chutné svačinky, zkuste se inspirovat našimi recepty.

  • Pohyb - nejlépe na čerstvém vzduchu

Největším prohřeškem rodičů je, když je ratolest celé dny v uzavřených místnostech. Pak stačí vyjít ven a dítě je hned nachlazené. Pro děti je celkově pohyb velice prospěšný. Proto dbejte na pravidelné pohybové aktivity vašich děti. Předcházíte tak nejen častější nemocnosti, ale i vzniku nadváhy. Ta dle průzkumu postihuje až třetinu dětí. O tom, že vám může pojišťovna poskytnout příspěvek na sportovní kroužek si můžete přečíst v článku, který je věnován dětské obezitě.

Čtěte také: Nejkrásnější hlášky našich dětí

  • Spánek

Dostatek spánku posiluje imunitní systém.  Mnoho maminek menších dětí brzy rezignuje na odpolední spánek svých ratolestí, aniž by si uvědomily, že jim tím vlastně snižují obranyschopnost. Předškoláci a školáci by pak měli spát 8-10 hodin denně.

  • Otužování

Chladné dny nás po horkém létě trochu nabádají k tomu, abychom se oblékali tepleji, než je třeba. A u dětí to maminky přehánějí mnohdy ještě více. Dítě je venku aktivní, zpotí se a lehce nachladí. Proto své děti nenavlékejte příliš, nechte je běhat venku, i když je mráz, otužujte je i při sprchování – pusťte na ně vlažnou vodu – tím vším prospíváte jejich imunitě.

  • Hygiena

Tady platí zlatá střední cesta. Je samozřejmě nutné dítě naučit správným hygienickým návykům – umýt si ruce po návštěvě toalety, před jídlem a po příchodu z venku. Pozor však dejte na přehnané nároky, které naopak mohou být na škodu. Přečíst si můžete i tipy, jak na čištění zoubků bez slziček a bojů.

  • Očkování

Ačkoli je dnes v módě odmítat očkování, vězte, že i ono je dobrým tréninkem pro posílení imunity. Navíc tím děti zbavujete rizika nebezpečných onemocnění.

Když přece jen dítko onemocní - například zánětem středního ucha, přečtěte si o tom, jakou mu můžete poskytnout první pomoc.

Máte vlastní osvědčený recept na posílení imunity? Podělte se s námi.