Dětská jména. Která jsou nejoblíbenější a jaká nejkurióznější?

Při výběru jména bychom měli myslet především na to, že bude jeho nositelem dítě celý život
 

Podle statistik dávají nejčastěji rodiče chlapcům jméno Jakub a dívkám Eliška. Vedle tradičních však stále častěji sahají i po těch exotických...

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Za tu dobu se podle ČSÚ oblíbenost jmen příliš nezměnila. Jan, Jakub a Tomáš byli vždy mezi prvními třemi. Letos v lednu zvítězil Jakub.

Mezi dívkami se na prvních třech místech vystřídalo od roku 1999 devět jmen. Letošní vítězka Eliška vyhrála teprve podruhé. Anna klesla oproti loňsku na druhé místo. Třetí skončila Tereza, která byla na prvním místě oblíbených křestních dětských jmen v lednu v letech 1999–2011.

Jméno po rodičích mají spíše chlapci

Podle srovnání ČSÚ jsou žebříčky jmen otců a synů hodně podobné. Mezi deseti nejčastějšími jmény maminek a dcer naopak není ani jedno stejné jméno. Chlapci dědí jméno po rodičích ve více než 16 % případů, dívky jen v necelých 5 %.

Rozdíly jsou i v regionech

Malé rozdíly jsou při volbě jména i v jednotlivých krajích. Zatímco v Praze vedou klučičí jména Jakub, Jan a Adam, ve Středočeském kraji je to na druhém a  třetím místě Jan a Tomáš. U holčičích jmen je v Praze na prvním a druhém místě Eliška, na třetím Adéla, ve Středočeském kraji obsadila první tři pozice jména Eliška, Anna a Tereza.

Neobvyklá jména

Kromě oblíbených obvyklých jmen dnešní rodiče volí i exotická. Chlapci byli v letošním lednu pojmenováni jmény Brajen, Jiljí, Kajetán, Leónidas, Serafín nebo Tony Dionýz. Mezi dívčími jmény se objevily například Dafina, Divine, Dženifr, Melody, Stáza, Tiffany nebo Puma Lia.

Top 10 dívčích jmen

Eliška
Anna
Tereza
Adéla
Karolína
Kristýna
Ema
Sofie
Natálie
Viktorie

Top 10 chlapeckých jmen

Jakub
Jan
Tomáš
Adam
Filip
Lukáš
Vojtěch
Matyáš
David
Matěj

 

Klíčová slova: