Jet či nejet na dovolenou, když jsme single

Tak co, jedeme?
 

Jednoduchá otázka, složitější odpověď. Změnit prostředí a alespoň týden či dva relaxovat v prostředí, které nám nic nepřipomíná z běžného dne, dokonale vyventilovat mysl, poznat nejen nové lidi kolem sebe, ale i okolí, je k nezaplacení. Na tyto zážitky pak vzpomínáme celý život…, pokud….

Když je člověk singl, není to výjimka. Tento jedinec má o něco větší možnost si tuto psychohygienu doslova vychutnat. Je první měsíc nového roku a cestovní kanceláře nabízejí mnoho zájezdů se slevami, a to se přece vyplatí, ne?

První bod, který si musíme vyřešit (i v diskusi sami se sebou) je, jak a kde dovolenou sám se sebou zvládnu. Když si na cokoliv v myšlení, co by bylo, kdyby bylo a kde bylo. netroufáte, neznamená to hned, že jste zoufalec, který se bojí trávit čas sám. Ale zase jsou lidé, kteří na dovolené do zahraničí nejezdí jen proto, že se na západ slunce nad mořem budou dívat sami, nebo s někým cizím u sklenky piva.

Naopak. Je to obrovská výhoda. Jste sami sebou a nemusíte brát ohled na to, kam půjdete, zda se to bude líbit i druhému a hlavně,, kam vlezete a co poznáte je jen vaše volba a zážitek. Večery jsou určeny k procházkám po okolí, kdy je vše otevřené a vy máte pocit, že lidé kolem vás nikam bláznivě neletí, nic neshánějí a rozdávají kolem sebe úsměvy na všechny strany. Dámy a slečny jsou komunikativnější, otevřenější k povídání, a tak třeba tímto naleznete nové přátelé, kamarády ale možná i to svoje sluníčko, které hledáte do dalšího života.

Ovšem i tyto sólo akce jsou okořeněny zážitky, které stojí za to

Když jste dáma nebo spolek sólo dam už v hotelu slovutní animátoři stojí u dveří a jejich očka hledají případné oběti na to, aby nastalo společenské oblbování, ochota, nabídka ke společným výletům a spousta jiných tlachů spojeno s jednou věcí. Noční zkoumání nahého těla účastníka, vlastně účastnice zájezdu. Tato záliba je hojná hlavně v Egyptě a Tunisu. Ale když jasně dáte najevo, že zkrátka ne, máte od nich klid.

Jak mi jeden animátor chlapsky řekl při jedné čecho-anglicko ruční hatmatilce… „ Ěééé ženská divný. Němka big frau, mlčet, přísná. Anglie ticho, slušně, mlčet. Češka dobrá čéška. Ta dá vždy…“ a ukázal pohybem rukou o sebe, co zná každý chlap. Nevěřil jsem a pozoroval příjezd nových klientů. Přesně to sedělo. U recepce pět chlapů s vyvalenýma očima, hned šuškali, která by, co by…

Je tu ovšem malý zádrhel všeho a tím je zase ta oblíbeně proklínaná i vyhledávaná komunikace. Přece jen na hotelu se u sklenky více pobavíte s lidmi, o kterých nic nevíte, a tak máte témat na povídání na celé hodiny. Protože jste obklopeni cizím prostředím, okolím a jste jako všichni zvědaví poznat, kde a co je, možnost společných výletů dává příležitost nebýt zase až tak sám. Protože i přesto, kdy jste vlastně single, nikdy jsem například neslyšel větu „Stálo to za prd. Protože jsem tam nikoho neznal a podobně.“

Naopak se lidé právě protože jsou dál od domova v cizím prostředí seskupují do skupinek. U moře, na výletech, na akčních animátorských večerech a dodnes si dopisují, nebo se scházejí. I já znám případy, kdy to udělalo blik a ze dvou se časem stala rodinka, která dětem ukazuje, kde se vlastně seznámili.

Ono to je i v běžném životě. Člověk si víc rozumí s přáteli, kteří jsou dál než hranice obce či města, ve kterém žije. Jiná témata, zájmy, prostředí a zvědavost poznávání má úžasnou vlastnost. Nikdy předem nevíte, do čeho vlezete.

Takže pište, komunikujte, usmívejte se na každého, a když vás někdo vytočí či lidově nase..e, řekněte si toto: „Stojí to za to, když druhý den může být daleko líp?“ A o tom to je.

A nezapomeňte na to nejzásadnější, co platí nejen na single na dovolených  – na spokojenost, dobrou náladu a štěstí dosáhnete jen vy a zase vy vlastními silami.

Když vaše pocity závisí na druhých a od druhých, někde jste udělali a děláte nadále chybu. Takže hurá to změnit a jdeme do toho na plné pecky, protože dobré nálady a pohody na srdci není nikdy dost v jakémkoliv množství.

Dobrá nálada, úsměv, dobré lidi, i cizí, potěší a zvedne jim náladu. Blbcům to naopak zkazí náladu a mají celý den zabitý představami, proč jste v pohodě a čemu se usmíváte. A o to přece jde, ne?

MÁTE NA TO!