Kozí mléko zachrání děti s alergiemi

Mateřské mléko je pro miminko tou nejlepší stravou.
 

Kojení je pořád nejlepší stravou pro miminka. Když ale maminka kojit nemůže, přichází čas na náhradní výživu. Co ale dělat, když má dítě alergii na kravské mléko?

Mateřské mléko je ta nejlepší výživa pro kojence a každá maminka by se měla pokusit své dítě kojit, a to alespoň prvních šest měsíců života dítěte. Mateřské mléko má totiž optimální složení, které umožňuje snadné trávení a vstřebávání živin. Také obsahuje všechny látky, které dítě ke své výživě potřebuje.

Důležité je, že mateřské mléko je současně bohaté i na imunologicky aktivní protilátky, jež podporují vývoj imunitního systému kojence, zejména chrání dítě před bakteriálními a virovými infekcemi, snižuje výskyt různých typů alergií a snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců. Kojené děti mají v budoucnu vyšší šanci vyhnout se obezitě či cukrovce.

 

Kojení má výhody i pro matku, protože vede k rychlejšímu zavinování dělohy po porodu, oddálí návrat menstruace, snižuje riziko vzniku nádoru prsu. Ženy, které kojí, snadněji zhubnout těhotenská kila a vrátí se na svou původní váhu. Kojení pomáhá utvářet vztah mezi matkou a dítětem, jsou to chvíle, které maminka už nikdy nezapomene.

 

Někdy však kojení není možné a ženy i přes veškerou snahu a pomoc nejsou schopné svému dítěti poskytnout plnou výživu. V takovém případě je důležité zachovat alespoň částečné kojení, dítě je však třeba přikrmovat náhradní kojeneckou výživou. "Kojila jsem dceru od porodu, ale připadala mi taková nespokojená. Stále nepřibírala a byla hodně plačtivá. Nakonec na tříměsíční prohlídce naše paní doktorka řekla dost a nařídila mi dítě dokrmovat," vzpomíná na první měsíce své dcery Elišky maminka Jana Kovářová z pražských Modřan.

Jenomže se ukázal další problém. Malá Eliška nedokázala přijímat běžně prodávané výživy. Jednu po druhé odmítala a její váha se nelepšila, naopak ještě víc hubla, měla průjmy a zvracela. "Podstoupily jsme nějaké testy a ukázalo se, že dcera je alergická na na bílkovinu kravského mléka. Docela mne to vyděsilo," popisuje několikatýdenní trápení Kovářová.

S dětmi je hodně trápení, můžete si je ale ulehčit, třeba s chytrými aplikace ve vašem mobilu.

I když to pro Elišku a její maminku bylo nepříjemné, nejde o ojedinělou situaci. Alergie na bílkovinu kravského mléka je u dětí jedna z nejrozšířenějších potravinových alergií. Trpí jí až pět procent kojenců a až v 95 procentech případů se objeví v prvním roce života dítěte. Většinou jde však o alergii dočasnou, u devíti z deseti pacientů vymizí do tří let.

Kozí mléko je skvělým zdrojem vysoce kvalitních a snadno stravitelných bílkovin.
Tráví se snadněji, v žaludku vytváří měkčí tráveninu, která snáze prochází trávicím traktem miminka.
Má nízký obsah αS1-kaseinu, což je hlavní alergen v kravském mléce, ale vysoký obsah mastných kyselin a vysoký obsah nukleotidů.

 

Většina běžně dostupných kojeneckých výživ je však právě z upraveného kravského mléka, a tak dětem postiženým podobně jako Eliška mohou způsobovat problémy. Rodiče takových dětí musít sáhnout po nějaké alternativě, v tomto případě se nabízí například Naše mléko, které je připravené z kozího mléka a doplněné o složky nezbytné pro zdravý růst a vývoj všech miminek. Obsahuje tedy všechny nezbytné vitaminy a minerály, ale také esenciální mastné kyseliny DHA a ARA, které se přirozeně vyskytují v mateřském mléce a jsou zodpovědné za bezproblémový vývoj mozku a nervové soustavy miminka.

"Kozí mléko mi normálně páchlo a nebyla jsem schopná jej pít. Bála jsem se proto, že i výživa bude zapáchat a Eliška ji bude odmítat. Ale naštěstí jí chutná. I já jsem ochutnala a skutečně chutná jako kozí mléko, ale bez toho otravného zápachu," pochvaluje si Jana Kovářová.

Naše mléko 1 je vhodné jako počáteční mléčná kojenecká výživa, Naše mléko 2 může být podáváno kojencům od 6 měsíců věku jako součást vyvážené, smíšené stravy a Naše mléko 3 je pro děti od jednoho roku. Na trhu pak najdete i kaše z kozího mléka, které mohou sloužit jako první příkrmy.

Možná se bojíte, že kojenecká výživa nepříjemně dopadne na váš rodinný rozpočet. V tom případě vám poradíme Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě aneb kde všude se dá šetřit.