Zvedl se z gauče, zhubl a stal se maratoncem

Alex Trejtnar se závodním číslem, když běžel půlmaraton
 

Během jednoho roku dokázal Alex Trejtnar shodit 30 kilo. Pak se rozhodl natrénovat na pražský maraton, který v neděli uběhl. Byl to takový dárek k jeho 42. narozeninám

Alex Trejtnar až do loňského ledna žil jako každý průměrný Čech. Pomalu stárnul a s přibývajícími léty přibývala i kila, která ukazovala váha. Ta se po Vánocích roku 2014 zastavila na úctyhodných 125 kilech. Přitom Alex není žádný čahoun, a tak při jeho normální výšce šlo už o obezitu. Touha po změně ale přišla postupně.

"Během Vánoc 2014 mi při hraní s dětmi (děvče 8 let, kluk 1,5 roku) pomalu začalo docházet, že bych asi měl něco začít dělat, abych jim stačil. Začal jsem si vyhledávat na netu články o takzvané paleo dietě. On je to spíš životní styl, který mě zaujal, a tak jsem se rozhodl jej zkusit. Získal jsem pár knížek a pustil jsem se do toto. Začátek byl těžký jako všechno, co člověk dělá poprvé. Musel jsem úplně otočit své stravovací návyky. Také jsem si zašel na paleo seminář, což mne zase posunulo dál. Nakonec se to povedlo," vzpomíná na Alex na své začátky.

Díky paleo stravě a pohybu nakonec zhubl na 95 kilo a tuto váhu si drží už od prosince. Svaly ale nahradily tuk, takže jeho postava vypadá úplně jinak. Za proměnou se skrývá především změna jídelníčku, jak už Alex napověděl, vsadil na stravovací režim, kterému se říká paleo dieta. "Jídelníček jsem změnil velmi rapidně. Vynechal jsem veškeré pečivo, přílohy - začal jsem snídat vajíčka na tisíc způsobů a pak zeleninu a maso, ořechy a avokádo - prostě paleo. Mám ale tu výhodu, že přes týden žiju sám, bez rodiny. Takže si sám vařím a mou stravou tak netrpí ostatní," vysvětluje. Jinak mu ale žena, děti a vlastně celá rodina fandí a jsou rádi, že se sebou začal něco dělat. 

 

Džíny, které Alex nosil dřív a které nosí teď.


Je paleo vhodné pro každého? "To netuším. Mně to vyhovuje," prohlásil Alex, podle nějž to každý může zkusit a uvidí. Na webu i facebooku jsou skupiny, ve kterých lidé získají lidé cenné rady a spoustu receptů. "To je důležité, protože mnozí třeba nevědí, co a jak vařit, a to je může brzdit. Ale když to zkusí, zjistí, že jídlo je pestré a chutné víc, než si člověk umí představit."

Z gauče až na maraton
Alex byl jedním z 10 600 běžců, kteří se v neděli postavili na start Volkswagen Maratonu Praha. Doběhl, ale byla to cesta, která začala už před několika měsíci. "Začal jsem běhat z malého hecu, když jsem měl nějakých 98 kg," říká čerstvý maratonec, který ale nejdříve začal trénovat pomocí mobilní aplikace na pětikilometrový závod. Na ten trénoval dva měsíce. Během tréninku se mu běhání tak zalíbilo, že se rozhodl běžet maraton. "Bude mi 42 let, takže se k tomu přidala i symbolika. Za každý rok kilometr. A teď je medaile doma," usmívá se Alex.

 

Jak šel čas s Alexem


A protože je zvyklý dělat věci pořádně, ani maraton pro něj nebyl jen o běhu. Uspořádal #miseMaraton, celou akci streamoval. Živý přenos pak běžel na Youtube, kde byli tři moderátoři, ve studiu měl hosty. Alex běžel s kamerou na hlavě a na sobě měl spoustu dalších zařízení, které monitorovaly jeho životní funkce. "Celá akce i s kamerami na skútrech po trati, odebírání krve a analýza všech dat odborných lékařem specialistou se povedla na jedničku," pochvaluje si.

 

 

Dálkové běhy, nejvíce pak půlmaraton, jsou pro něj veliký relax, kdy si vyčistí hlavu a promyslí nové nápady.

Nikdy není pozdě začít
Pokud vás Alex zaujal, můžete jej sledovat i dál pomocí projektu Nikdy není pozdě. "Projekt vznikl náhodně, tak jako spousta věcí v našich životech. Jeho cílem byla motivace, nakopnutí, dodání si odvahy pustit se do něčeho, co člověk dlouho odkládal," vysvětluje Alex. 

Své přátele Alex inspiroval ke změně. "Psalo mi pár lidí, že se jim můj projekt líbí. Tady je asi hlavní to, že mě ti lidé znali a najednou viděli, jak jsem zhubl, začal běhat a přihlásil se na maraton. Zaručeně vím, že tři lidi kvůli mě běželi nedělní maraton a přihlásili se i kvůli tomu, že už chtěli dvakrát běžet, ale pokaždé to odložili, ale když se doslechli, že jsem se přihlásil i já, tak do toho šli.  Pár příkladů je na FB a na Instagramu." Alexe můžete sledovat například pod hashtagy #nikdynenipozde nebo #miseMaraton.