Osvojte si geniální triky, jak vyhrát každou hádku

Hádku je potřeba zvládnout především v klidu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud v hádce často ztrácíte argumenty, může to být frustrující. Ať už jde o diskuzi o tom, kdo je na řadě s mytím nádobí, nebo třeba o rušné politické sezoně, vždycky se vyplatí znát pár triků, díky kterým budete mít před svým „protivníkem“ vždycky navrch. My vám poradíme, které to jsou.

V hádce obvykle ztrácíme vyrovnanost a necháváme se strhnout vyhrocenými emocemi. Právě ty ale ovlivňují náš úsudek do takové míry, až ztratíme soudnost a začneme kolem sebe zbytečně „kopat“. Místo toho, abychom tak svého protivníka navedli k tomu, aby se na problém podíval našima očima, dosáhneme spíš pravého opaku. Naštěstí ale existují způsoby, jak se tomu vyhnout.

Dejte prostor svému oponentovi

Jakmile cítíte, že se blíží debata, která by vám nemusela být příjemná, zjistěte, o co přesně v ní tomu druhému jde. Ptejte se svého oponenta tak, aby vám mohl vysvětlit své myšlenky a názory na daný problém. Dosáhnete tak nejen toho, že si budete lépe rozumět, ale také že pochopí, jak důležitý pro vás jeho pohled je. Navíc tím zvýšíte pravděpodobnost, že i on vás pak v klidu vyslechne.

Nastavte mu zrcadlo

Jde o osvědčený trik, který skutečně funguje. V hádce můžete jemně zrcadlit chování svého protivníka, a tím ho přesvědčit, aby vám důvěřoval a později také vyslechl. Pokud člověk, se kterým mluvíte, sedí se zkříženýma nohama, posaďte se na chvilku také tak. Jestliže si hraje se lžičkou od kávy, i vy se jí párkrát dotkněte. Dáte mu tím najevo, že s ním sympatizujete. Pozor, nikdy se ale vyloženě neopičte a neopakujte každé gesto. Vypadalo by to, jako byste se svému protivníkovi vysmívali.

Udržujte oční kontakt

Jakmile půjde do tuhého, vyhledávejte pohledem častěji oči svého partnera. Je vědecky prokázáno, že se tím oslabí jeho přesvědčivost, takže velice rychle získáte v diskuzi navrch.

Opakujte jeho argumenty

Ve víru vášní proti sobě reflexivně útočíme, aniž bychom se ujistili, že jsme druhou stranu opravdu vyslechli. Než se pustíte do vysvětlování vlastních argumentů, nezapomeňte zopakovat ty jeho. Je to skvělý způsob, jak rozvíjet důvěru se svým soupeřem, protože tím dokazujete, že jste ho poslouchali, místo abyste čekali jen na moment, kdy ho převálcujete svými argumenty.

Uznejte část jeho pravdy

Pokud souhlasíte s částmi jeho argumentů, řekněte mu, se kterými a proč, než mu přednesete svůj vlastní pohled na věc. To povzbudí vašeho soupeře k tomu, aby zvážil vaše názory, jakmile mu je nastíníte.

Přesvědčte ho, aby s vámi souhlasil

Vždy je dobré ukončit větu s nenápadnými řečnickými otázkami, kterými přimějete soupeře, aby se na věc podíval z vaší strany. Patří mezi ně zakončení vět typu „…nemyslíte?“ nebo „… je tomu tak?“ Díky tomu bude váš protivník mnohem snáze připouštět vaše argumenty.

Nezvyšujte hlas

Jakmile to uděláte, zvýšíte tím pravděpodobnost, že se váš protivník bude cítit zahnaný do kouta, a tím v něm probudíte bojovnou náladu. Vždy se proto snažte ovládnout své emoce. Můžete mluvit vášnivě nebo hodně gestikulovat, případný hněv nebo strach ale držte raději na uzdě. Když budete mluvit potichu, vzbudíte v soupeři důvěru, která je klíčem k tomu, abyste ho přesvědčili o své pravdě.

Klíčová slova: