Bonnie a Clyde: Skuteční američtí zločinci si servítky nebrali. Loupili i vraždili jako zběsilí

Bonnie Parkerová a Clyde Barrow nejsou žádným mýtem, jejich činy jsou skutečné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vzpomínáte na povedený americký snímek Bonnie a Clyde z roku 1967? Gangsterka strhujícím způsobem vyprávěla příběh podle skutečné události z doby hospodářské krize v 30. letech 20. století, jež se stala v USA. Scénář film byl napsaný natolik dobře, že hlavním hrdinům divák nakonec i fandí. Realita však byla poněkud jiná. Bonnie a Clyde byli opravdoví zločinci, jež se s ničím a nikým nikdy nepárali. Jak se na šikmou plochu vlastně dostali?

Byli Bonnie a Clyde produkty hospodářské krize?

Světová hospodářská krize s sebou přinesla krach firem, nezaměstnanost a prudký pokles produkce. Souvisela s ní i nedůvěra ve stávající politický a ekonomický systém. V Evropě krize napomohla Hitlerovi k moci v Německu a nepřímo i ke vzniku druhé světové války. V USA hospodářská krize zásadním způsobem ovlivnila životy všech lidí, protože mnozí přišli o základní životní potřeby a bydlení, a měla pochopitelně i velký psychologický dopad.

Možná, že právě hospodářská krize stála i za vznikem zločineckého dua Bonnie a Clyde. Ona i on byli oba mladí, s ideály, které vzaly za své kvůli trvající neradostné hospodářské situaci. To samozřejmě ještě neznamená, že jediným řešením je řídit se heslem "bohatým brát, sobě dávat".

On: Clyde Barrow

Clyde Barrow se narodil v roce 1909 v Texasu v chudé farmářské rodině. Měl sice legální zaměstnání, ale asi ho více bavilo vykrádat trezory, obchody a krást automobily, v čemž byl opravdu dobrý. Ne však natolik, aby unikl spravedlnosti. Ta ho dohnala v jeho dvaceti letech a poslala do věznice Eastham Prison Farm.

Tam se mu dařit přestalo, protože se stal obětí sexuálních choutek jeho spoluvězně, což řešil radikální cestou, a to úderem trubkou do vězňovy hlavy. A tak se z Clyde zloděje stal i Clyde vrah. Přesto byl podmíněně propuštěn. Místo toho, aby sekal dobrotu, pokračoval v načaté činnosti a opět loupil o sto šest, protože nyní měl o důvod více - pomstu texaskému vězeňskému systému, pod nímž si dost vytrpěl.

Ona: Bonnie Parkerová
Bonnie Elizabeth Parkerová pocházela také ze státu Texas, kde se v roce 1910 narodila v rodině zedníka. Otec zemřel, když byly Bonnie čtyři roky. Rodina se ocitla v chudobě. Kdyby se nedala na zločineckou dráhu, mohla se Bonnie třeba věnovat žurnalistice, protože jí na střední škole šlo kreativní psaní. Krátce před svými šestnáctými narozeninami se Bonnie provdala, ale už po třech letech její manželství zkrachovalo. S manželem se však nikdy nerozvedla a dokonce v den své smrti měla na ruce snubní prsten.

Na společné cestě zločinu

V letech 1929 až 1934 procestovali Bonnie a Clyde se svým gangem celou střední část USA, přičemž stihli loupit i vraždit. Na svědomí měli minimálně životy devíti policistů a také několik civilních osob. Třást strachy se před nimi musely obchody i banky nebo čerpací stanice, které také bývaly terčem jejich útoků. Role Bonnie ve vraždách je celkem sporná. Dle výpovědí členů jejich gangu ji nikdy nikdo neviděl vystřelit.

I ve smrti spolu

Policie byla gangu dlouho v patách. Vždy po loupeži totiž Bonnie a Clyde i s lupem zmizeli za hranicemi státu, v němž loupili. Nakonec se policii podařilo oba gangstery dostat ve státě Luisiana, když na ně nastražila léčku a jejich ukradený vůz značky Ford, v něm Bonnie a Clyde cestovali, rozstřílela 130 zásahy nábojů. Že nejen automobil vypadal jako řešeto, pravděpodobně není třeba připomínat. Stalo se to právě před 85 lety.

Klíčová slova:
USA