Česká nej. Unikátní přírodní úkazy, ale také dochované památky a komplikované hrady

 

Na začátek školního roku je ideální čas si udělat malý a stručný zeměpisný přehled. Česká republika je nenápadná země uprostřed Evropy, ale skrývá tolik zajímavostí, že všechny sepsané na jednom papíře člověku až zamotají hlavu. Pojďme si projít to nej Česka.

Jistě se najde mnoho expertů, specialistů a moudrých vzdělaných lidí, které tento přehled neuspokojí. „Vždyť tam nezmiňuje největší chleba z podolské pekárny nebo nejdelší lyže z Krkonoš.” Češi jsou kutilové, ale také remcalové - a to je dobře. Vše musí být uvedeno na pravou míru, takže mailové stránky naší redakce jsou otevřené všem českým nej, které vám budou chybět.

Všude dobře, doma nej

Některá zeměpisná fakta nikoho z vás asi nepřekvapí. Nejvyšší hora stále zůstává Sněžka s 1 602 m n. m., ale taková nejhlubší propast už tak dobře známá není. Dokonce se jedná o tu vůbec nejhlubší zatopenou jeskyni na světě. Hranická propast trhá rekordy s hloubkou 244,5 m, ale realita může být ještě mnohem hlubší. Výzkumné týmy se totiž dál nedostaly a dle geologických studií může být dno klidně 5x tak hluboké.

Zajímavostí jistě je, že největrnější horou v České republice je Milešovka, které se také přezdívá „Hromová hora”. Ročně je zde zaznamenáno 35 bouřek a rekordem zůstává 5 udeřených blesků za 15 dní do stanice místní observatoře. Jen 7 dní v celém roce je zde bezvětří. Svůj děsivý název si Milešovka tak rozhodně zaslouží.

Voda živá

Vltava nebo Labe? Kolik žáků základní školy už udělalo tu chybu a za nejdelší řeku v České republice označili právě tu, která míří až za hranice našeho národa. Nejdelší řekou je tak stále Vltava s 433 km, ale největší plocha povodí náleží Labi. Kdo na našem území hledá nejteplejší vodu, musí si udělat výlet do Karlových Varů, kde najde vřídlo se 72 stupni.

V našem lovu za „nej” České republiky nemůžeme opomenout největší jezero, které leží na Šumavě a jeho jméno nese černou barvu. Co by tak mohl být Rožmberk? Chvíle napětí… Je to ten vůbec největší rybník, který se nachází v okrese Jindřichova Hradce.

Památky jsou taky nej

Pokud se chcete na českou krajinu podívat z rozhledny, která je položená úplně nejvýše ze všech, tak musíte vycestovat na Šumavu, kde na vás čeká rozhledna na Poledníku. Velmi unikátní je také nejmenší muzeum u nás, které vystavuje váhy a vstupné je dobrovolné. Výlet si za ním musíte udělat do Křenova u Horšovického mlýna.

Altamira to není, ale Býčí skála v Moravském krasu se nemá za co stydět. Kromě děsivých legend a strašidelné atmosféry zde najdeme také nejstarší jeskynní malby v České republice, které vznikly před více jak 3 200 lety před naším letopočtem. Naše krajina je také proslulá hned několika zajímavými hrady. Ten vůbec nejkomplikovanější skalní se nachází ve Vranově a jmenuje se Pantheon.

Vůbec nejvýše položený hrad je Vítkův Kámen (Vítkův Hrádek) několik kilometrů od dalšího krásného místa naší republiky, tedy Českého Krumlova. A co taková nejvyšší socha? Není to ani Žižka na Vítkově, ani sv. Václav na Václavském náměstí. Vítězem je vládce hor Praděd s 10,5 metry, který je zhotoven ze dřeva a váží více jak 15 tun.

Světová nej

A teď to, co dělá naši zemi unikátní ve světovém měřítku. Češi, to není jenom Nagano, ale třeba nejstarší sklářská škola na světě. Ta stále vzdělává nové studenty tohoto typicky českého oboru v Kamenickém Šenově. Ve škole na chvíli zůstaneme.

Díky Karlu IV. máme totiž nejstarší univerzitu ve střední Evropě. Taková Staronová synagoga v Praze je jedna z vůbec nejstarších fungujících synagog na území Evropy. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na nejlepšího střelce historie fotbalu Pepi Bicana. Česká republika má jistě ještě mnoho dalších „nej”. Myslíte, že nějaké zásadní chybí? Neváhejte a napište. Z vašeho podnětu tak může vzniknout další článek o naší krásné zemi uprostřed Evropy.