Skryté poklady Prahy. Město v lesích, nekonečné pasáže a nejkrásnější zahrady

Pasáž Světozor je jedno z nejkrásnějších, ale také více známých míst Prahy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha je jedno z turisticky nejnavštěvovanějších měst na světě. Historické centrum láká na proslulá místa, která se často mění v laciné atrakce plné podvodů a pastí. Město má však hned několik úžasných skrytých míst a thajské masáže to rozhodně nejsou.

Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Staré Město, Karlův most, Malá Strana a Pražský hrad. To jsou většinou destinace, v kterých se soustředí největší počet cizinců. Důvody jsou zcela pochopitelné. Jedná se o atraktivní lokality plné památek a krásné architektury.

Pod stínem obchodů se suvenýry a orlojem najdeme mnoho zajímavých a neokoukaných míst, kde možná budete úplně sami. V tu chvíli jste opravdu našli poklad.

Pražské pasáže

Každé město má svůj specifický rukopis a atmosféru. Jeden z charakteristických rysů Prahy je obrovský počet pasáží, které mohou konkurovat klidně i Paříži. Pokud vás z nekonečného davu turistů pohltí klaustrofobie, utečte do nějaké postranní uličky. Místa, která budou působit jako soukromá recepce hotelu či vchod do restaurace, často skrývají neuvěřitelně dlouhou pasáž mezi domy.

Dostanete se tak na dvorky těch nejstarších pražských domů a často budete úplně sami. V momentě, kdy získáte přehled, kde je začátek a konec těchto pasáží, budete vlastnit symbolický klíč Prahy. Díky některým zkratkám se i to nejdelší zpoždění na schůzku může proměnit v záchranu na poslední chvíli.

V Praze však nejsou jenom tajné průchody a pasáže s nečekanou cestou a cílem. Hlavně v blízkosti Václavského náměstí a ulicí Na Příkopech jsou legendární a reprezentativní prostory plné obchodů, restaurací a kaváren. Ať už jde o palác Koruna, pasáž Světozor či třeba celou Lucernu. To je jen hrstka ze zajímavých zákoutí v úplném centru města.

Město v lese

Václav Klána z vesnice Šestajovice usoudil, že pozemky ve vedlejším lese budou mít díky poloze na hranici Prahy v budoucnu obrovskou hodnotu. Skoupil hned několik pozemků v lese Vidrholec, rozdělil je na stavební parcely a velmi dobře prodal. Nově vznikající obec tak získala jeho jméno a v Klánovicích začala růst jedna krásná vila za druhou.

Prestiž luxusní čtvrti pražské smetánky získala ve 20. letech, kdy Rudolf Utěšil vybudoval moderní lázně. Přes den tu vyhrával jazz a lidé se bavili a jedli ve výborných francouzských restauracích. Uprostřed venkovního bazénu zde fungovala jedna zvláštnost. Vynořoval se a zanořoval parket pro tanečníky v plavkách. Klánovice jsou skrytým pokladem na kraji Prahy, kde stále vnímáte unikátní genius loci, který v jiné pražské čtvrti nenajdete.

Kinského zahrady

Je až neuvěřitelné, jak nepočetné návštěvy chodí do této části kopce uprostřed Prahy. Místo, které si pro sebe zvolila rodina Kinských, se nachází na smíchovské části svahu a od populárnější části Petřína ji odděluje Hladová zeď. Pískovcové skály, jezírka, nádherné výhledy, dětská hřiště a pravoslavní dřevěný chrám přivezený až z Podkarpatské Rusi.

Ideální místo pro toulání a odpočinek můžete zakončit v Národopisném muzeu, které představuje unikátní lidovou kulturu českých zemí i Evropy. Jedinou smutnou vadou na kráse je bývalá restaurace Na jezírkách, která svému účelu přestala sloužit v 70. letech a od té doby pouze chátrá. Dlouhé spory o vlastnictví se řešily i se slavným hudebním skladatelem Karlem Svobodou, který objekt v rámci privatizace odkoupil. Dnes je to neopravitelná ruina bez budoucnosti.