Jiří Kuchař je původním povoláním hydropedolog

V jedné z dalekých zemí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Exotická země jako je Peru, šaman a ayahuasca neboli "liána duše" umějí leccos. Třeba i změnit život některým Čechům. Jiří Kuchař, mezinárodní expert na podzemní vody, se začal věnovat úplně jiné oblasti a je v ní úspěšný. Žije ve Velkých Popovicích, protože tvrdí, že v Praze se už žít nedá. 

Kdy a jak se stalo, že jste z původního povolání hydropedologa „zběhl“ a stal jste se úspěšným vydavatelem i autorem či spoluautorem knih?

Původním povoláním jsem stavební inženýr, obor podzemní voda, nakonec mezinárodní expert v oboru hydraulika podzemních vod. Když byla revoluce, zavolal mi profesor Miroslav Kutílek, abych u něj habilitoval. Poděkoval jsem mu a založil nakladatelství Eminent a o pár let později měsíčník Regenerace. Už na škole mi pan profesor říkal, abych publikoval. Poslechl jsem ho až později a asi na jiné téma, než si představoval. Ostatně on sám jako hydropedolog (hydropedologie je specializovaný vědní obor, který se zabývá fyzikou půdy a vlivy na stavby, způsobené atmosférickou a podzemní vodou) mezinárodního kalibru dneska píše básničky.

(Čtěte také: Letadla - práce jako hobby, a naopak)                       

 

Hodně jste cestoval, a to i do hodně exotických zemí. Co vám tyto cesty daly pro životý?

Nejvíc mi dalo Peru, šaman a ayahuasca v roce 1997. A pak tři cesty s Marcelkou za mayskou kulturou, Mexiko, hlavně Yucatan, a Guatemala. Dovolily mi nahlédnout za kulisy hmotného světa. Do konce tohoto vtělení mi to stačí, i když bych jednou rád ještě podíval na Velikonoční ostrov. A do apačské rezervace San Carlos.

Magické barvy a tvary,,,

 

Jak se stalo, že se vaše nakladatelství zaměřuje převážně na tituly s tématy buď tzv. alternativní medicína, nebo esoterická literatura?

K tomu jsem tíhnul už od dvaceti, hlavně poté, co jsem si přečetl Goethova Fausta. Pro mě je to léčitel vlastní duše. Tím je asi řečeno všechno.

 

O těchto tématech píšete i do některých časopisů. Vy sám v běžném denním životě vyznáváte tyto směry?

Můj zásadní životní časopis je Regenerace a několik let spolupracuji s Receptářem a velice si toho vážím. Napíšu kamkoli, když mě někdo požádá a konvenuje mi téma. Kdysi jsem dokonce za sérii článků o našem lidovém léčitelství dostal v MF Dnes bronzový bludný balvan od nadšeného okultobijce a hvězdáře (což jsem ovšem také) Jury Grygara, takže si myslím, že to nedělám úplně blbě.

 

Patřím mezi ty, kteří mají hodně rádi vaši řadu knih Esoterické Čechy, Morava a Slezsko. Při jejich přípravě – ale samozřejmě i při přípravě jiných knih – jste toho musel hodně prostudovat. Jak všechno stíháte?

Stíhám, protože mi nic jiného nezbývá, jakmile se pro něco rozhodnu. Když mi bylo pětapadesát, řekl jsem si ale, že bude dělat jen podstatné věci. Takže už dělám jen podstatné věci, což jsou pro mě v současné době knihy s MUDr. Josefem Jonášem.

 

Máte ještě čas na nějaké jiné činnosti než je vydávání a psaní? Pokud ano, na co si uděláte nejčastěji volno?

V poslední době na glosy do Českého rozhlasu. Zařadili mě do neobyčejně hvězdné party, takže lať mám fakt hodně vysoko. Můj volný čas je moje rodina a máma ve Vlašimi. A studium Rudolfa Steinera a Carl Gustava Junga. Kamarádů už mi moc nezbylo, protože většina se buď upila, anebo se o to snaží. Už jim v tom ale nemůžu dělat sparingpartnera.

 

Co budete dělat, až se ocitnete ve věku, kterému se říká „důchodový“? Co plánujete?

Plánuju dělat pořád to samé, protože nic jiného neumím.

 

Čtěte také: Anna Vávrová, jedna ze Sester Havelkových: Svět běží, ale my jsme stále stejné