Klíště není kamarád. Vyrobte si domácí REPELENT proti klíšťatům

Komáři a klíšťata nesnáší vůni rozmarýnu
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Klíšťata jsou momentálně velmi aktivní, proto byste měli používat repelent. Vyzkoušejte domácí recept na repelent od houbařky Jiřiny. "Nám to pomáhá a ani komáři tolik neštípou," uvádí.

Předpověď výskytu klíšťat je vydávána dvakrát týdně v pondělí a čtvrtek, a to ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR. Aktivita klíšťat se měří na stupnici od 1 do 10, kdy pro číslo 10 platí nejrizikovější období. V těchto dnech je předpověď výskytu klíšťat na čísle 10.

Ve středu Čech 10-20 procent klíšťat přenáší boreliózu, 1-6 procent pak přenáší encefalitidu a ehrlichiózu, podle jednotlivých obcí se procenta liší. Jsou tady však i další nemoci, jako je Babosie, Bartonelly a Tularemie. Kde jsou nakažená klíšťata? Podívejte se do Fotogalerie.

 

Momentálně jsou klíšťata nejaktivnější, proto nesmíte zapomínat na repelent. “Když jsme na repelent zapomněli, odnesli jsme si snad za každý druh houby jedno klíště. Celkem jich bylo pět,” přiznala houbařka Jiřina. “Sice jsme očkovaní, ale proti lymské borelióze očkovací látka bohužel zatím není. Nám se v rodině osvědčil podomácku připravený repelent proti klíšťatům.”  

 

  • 1 sáček rozmarýnu (sušený, mletý, čerstvý)
  • 1 litr vody
  • 1 velkou lžíci vinného bílého octa

 

Příprava repelentu je nesmírně snadná. Klíšťata nesnáší vůni rozmarýnu. Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme ji k varu. Vařící vodu odstavíme a vsypeme do ní rozmarýn, který necháme vylouhovat až do úplného vychladnutí vody. Následně scedíme a přidáme ocet. Repelent přelijme nejlépe do lahvičky s rozprašovačem a uskladníme v ledničce. Před každým výletem do přírody si s ním nasprejujeme tělo, zejména nohy včetně bot.

 “Možná to bylo v loňských letech o štěstí, ale nám to pomáhá a řekla bych, že ani komáři tak neštípou,” dodává Jiřina. Doporučujeme udělat si před prvním použitím repelentu test na kůži kvůli případným alergickým reakcím.

Jaký používáte repelent?

Kupovaný
47% (27 hlasů)
Domácí
29% (17 hlasů)
Žádný
24% (14 hlasů)
Celkem hlasů: 58