Češi vyvinuli nový lék na rakovinu plic. Testují ho nemocní

 

Rakovina plic bývá ortelem smrti, neboť lidem často zbývá rok života. Tým českých i mezinárodních odborníků vyvinul v pražském SOTIU ojedinělý lék na rakovinu plic. Jestli léčba zabere, to bude testovat víc než stovka nemocných z Česka i Slovenska. 

V pražské biotechnologické společnosti SOTIO vyvinul tým odborníků pod vedením Radka Špíška lék na rakovinu plic. Testovat ho bude v rámci klinické studie více než stovka nemocných s rakovinou plic z Česka i Slovenska. Jde o první fázi zkoušení léku. Ten by měl posílit imunitu natolik, aby tělo s rakovinným nádorem umělo bojovat. 

"Dokončujeme náběr pacientů do fáze I/II klinického hodnocení. Bude se testovat, jestli nemocným přípravek spíše neubližuje. Testuje se ve třech pramenech, je tam kontrolní skupina a skupiny léčené naším přípravkem ve dvou různých schématech,“ popisuje Špíšek.

Jak se lék bude testovat?

Napřed se zjišťuje, jestli je lék škodlivý pro nemocné. U imunoterapie hrozí komplikace připomínající chřipku, vážnější komplikací pak může být povzbuzená imunita, která se obrátí proti nemocnému a vyvolá autoimunitní onemocnění. To může být nebezpečné. U českých studií se zatím takové případy neobjevily.

Jestliže se žádné komplikace neobjeví, přejde se rovnou do třetí fáze, kdy by lék dostávalo zhruba 800 až 1 200 nemocných z celého světa. Dobrý výsledek by byl už tehdy, když se délka přežití prodlouží o dvacet procent, v případě rakoviny plic by to bylo 2,5 měsíce.

Ročně v Česku zjistí lékaři rakovinu plic u zhruba 6 500 lidí, u 90 procent pozdě. Dosud užívaná léčba jim dává ve většině případů rok až rok a půl života.

Jaký je princip léku?

Imunitní systém se naučí rozpoznat rakovinné buňky a posléze je zlikviduje, naučí se to od takzvaných antigenprezentujících buněk. Konkrétní postup je takový, že v laboratoři se z krve pacienta vyrobí stamiliony antigenprezentujících buněk a nalepí se na ně bílkoviny z nádorových buněk. Buňky se zamrazí v tekutém dusíku na minus 180 stupňů Celsia, což umožňuje jejich konzervaci v živém stavu.

"V injekci pod kůži, podobně jako při běžném očkování, podá lékař pacientovi antigenprezentující buňky, ty odcestují do lymfatických uzlin, kde se potkají s buňkami imunitního systému a řeknou jim, proti tomuhle bojujte, to je nebezpečné. Aktivují se T-lymfocyty, které by pak měly zničit nádorovou tkáň,“ popsal vědec.

Jestli se lék dostane do praxe, to nelze říci. Momentálně princip léku ověřují další vědecké týmy ve světě, tým SOTIA však vyvinul speciální metodu přípravy buněk v tom, jak na ně navazuje nádorové bílkoviny. Podobně však v SOTIU mají studie pro výzkum léků na rakovinu prostaty a vaječníků. Do běžné léčebné praxe se dostane každý desátý lék. V průběhu času se může například zjistit, že účinnost není tak vysoká, nebo se objeví lepší lék.

 

Zkušenosti s estetickými zákroky má téměř každý druhý Čech. Zatímco zejména mladší ženy řeší úpravu poprsí nebo nosu, okolo čtyřicítky přichází na řadu korekce očních víček