Máte mateřské znaménko? Sledujte ho, může být rakovinotvorné

Rakovina krve se může objevit u kohokoliv
 

Mateřská znaménka jsou malé nenápadné tečky podobné pihám. Nevěnujeme jim pozornost, protože je míváme na těle od narození. Případů problematických znamének však přibývá, na místě jsou pravidelné prohlídky.

Každý druhý člověk se narodil s nějakým tím mateřským znaménkem nebo pihou. Málokdo tomu ale věnuje pozornost. Jsou lidé, kteří si nechávají znaménka pečlivě prohlédnout lékařem. Problém však častěji bývá bagatelizován. Myslíme si, že se nás to netýká, je to přece obyčejná piha. Jenomže v momentě, kdy znaménko začne měnit barvu, tvar nebo začne svědit, už je většinou pozdě. Ke změnám totiž dochází ve stadiu spojeném s metastázami, znaménko tedy bylo již zanedbané. 

 

"Největší počet úmrtí je zaznamenán u pacientů, kteří odbornou pomoc vyhledali až poté, kdy jim pigmentace začala mokvat či krvácet,“ konstatuje primář Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz. Jakmile nádor zakládá vzdálené metastázy, není moc velká šance na přežití. 

Rakovina plic bývá ortelem smrti, neboť lidem často zbývá rok života. Tým českých i mezinárodních odborníků vyvinul v pražském SOTIU ojedinělý lék na rakovinu plic.

 

Přitom často panuje obecné přesvědčení, že například zatržením pihy může vzniknout rakovina kůže. To ale není pravda. "Když si pihu nebo znaménko zatrhnete, není se čeho obávat, afekce se sama zhojí do několika dnů. Stržení znaménka nutně neznamená, že dojde k jeho zvratu v kožní nádor,“ vysvětluje Ota Schütz, ale upozorňuje, že daleko horší důsledky mohou vzniknout při zanedbaných kontrolách. Doporučuje navštívit lékaře nejméně jednou ročně.

 

Jak vyšetření probíhá? Lékař znaménko prověří speciální dermatoskopickou lupou. Kdyby vzniklo podezření na počínající nádor, odebere lékař vzorek, který putuje na histologii. A tím zjistí, jestli je znaménko v pořádku. Naopak když je kontrola v pořádku, domluví se s vámi jen na dalších preventivních schůzkách, kdy bude znaménko sledovat. Je samozřejmě možné si ho nechat odstranit preventivně hned. 

 

Víte, že Středočeši stonají ze všech krajů v republice nejvíce, ale zato se vyléčí za nejkratší dobu?