Na dovolenou s lékárničkou

 

Lékárničku na cesty potřebujete. Připravte si ji včas, abyste na nic nezapomněli. Připomínáme vám některé nepříjemnosti, které vás mohou potkat.

Spálení sluncem

Už by se to stávat nemělo, protože režim pobytu na slunci je dostatečně známý všem. Pokud na slunci usneme nebo z jiného důvodu dojde ke spálení pokožky, pomůžeme si studenými obklady nebo zábaly z kyselého mléka či jogurtu (bílého), vlažnou koupelí s několika sáčky heřmánkového čaje, odvarem z vilínu virginského, jímž s pomocí vatového tamponu potíráme postižená místa.

Jak se chránit před sluncem? Nepobývejte na slunci mezi 11. až 15. hodinou. Pokud máte hodně světlou, citlivou pleť a přírodně rezavé nebo blond vlasy, neopalujte se vůbec, pobývejte ve stínu. Pleť si chraňte vhodnými přípravky, které nanášejte opakovaně; některé z nich, například Kariten, urychlují a usnadňují zhnědnutí kůže. Při slunění začněte několikaminutovým intervalem a pobyt na slunci postupně prodlužujte.

Nachlazení z klimatizace

Při prudkém střídání teplot, například při cestě klimatizovaným autobusem nebo při používání klimatizace v hotelovém pokoji, se může náhle objevit nachlazení, bolest v krku, rýma. Pokud na vás „něco leze“, připravte si inhalaci ze soli, čerstvé majoránky (hrst do vařící vody) nebo ze 3 kapek eukalyptového oleje. (Při této inhalaci mějte zavřené oči, abyste si nepodráždili spojivky.)

Proti bolestem v krku mnohdy stačí podusit 2 nadrobno nakrájené cibule na oleji, ty pak rozložit na pruh látky, omotat kolem krku a překrýt šátkem. Horečku zmírní koupel nohou v teplé vodě, kterou postupně přiléváme.

Nemoc mokrých plavek

Mokré plavky, které jsme si nevyměnili za suché, studené nápoje nebo i konzumace tropického ovoce nám může způsobit problémy s močovým měchýřem nebo močovými cestami a ledvinami. I tady pomohou bylinné přípravky (například Renofit, Urinal a další přípravky s brusinkami).

Bolesti hlavy

Potírání čela a spánků zředěným mátovým olejem je prý stejně účinné jako spolknutí tablety s paracetamolem. (Pozor, olej se nesmí dostat do očí.) I tady pomáhají studené obklady, masáž bolestivých míst, akupresura i bylinné tablety.

Pokud trpíváte migrénou, buďte na cestách a na dovolené obzvlášť opatrní; v dopravním prostředku seďte rovně (nehrbte se), nespěte příliš dlouho a nedopřávejte si zdřímnutí během dne, i když k tomu volné dny svádí. Ženy mohou nosit čelenku – pásku na čele, která zmírní typické pulzování na spáncích. Nepijte moc kávy, nejezte čokoládu, zmrzlinu, ořechy a raději ani sýry.