Máte depku? Poradíme vám.

 

V životě někdy přijdou situace, které zvládáme jen obtížně a někdy si musíme pomoci pilulkou. Úzkosti, smutky, starosti, špatný spánek… Neřešené dlouhodobé psychické problémy mohou způsobit i vážná onemocnění. 

„Některé léky na léčbu deprese, úzkosti, nespavosti a podobných stavů mohou předepsat i praktičtí lékaři,“ říká Mgr. Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP. „V lékárnách najdete i volně prodejné přípravky. Jsou to jak registrovaná léčiva (například Persen, Novo-Passit, Guajacuran), tak tzv. doplňky stravy. Záleží ale na konkrétním stavu pacienta; někdy stačí krátkodobě užívat třeba třezalku, jindy se bez pomoci psychiatra a dlouhodobé terapie člověk opravdu neobejde.“

 

Při vážnějších potížích zajděte k lékaři

Pokud cítíte, že vám vaše problémy přerůstají přes hlavu, neváhejte s návštěvou lékaře. Váš praktik vám může předepsat vhodnou medikamentózní léčbu, například léky ze skupiny hypnotik (navozují spánek), anxiolytik (působí proti úzkosti) i antidepresiv. Zároveň však umí posoudit váš stav, a pokud to bude nutné, doporučí vám návštěvu specialisty.

Léčba úzkosti a léčba deprese se obvykle liší, protože se jedná o různé nemoci s různou délkou terapie. Tato onemocnění a jejich příznaky mohou být u konkrétních pacientů odlišná a jejich stav umí správně zhodnotit jen odborník.

 

Správný výběr léku je na odborníkovi

Antidepresiva nejsou farmakologicky zcela homogenní skupinou. Léčiva tohoto typu může předepisovat lékař jakékoliv odbornosti včetně praktických lékařů, ovšem u zhruba poloviny léků, které jsou novější, musí léčbu nejprve zahájit specialista (psychiatr, sexuolog, neurolog) a lékaře jiné odbornosti pak případně další léčbou písemně pověřit, tzv. ji na něj delegovat. Původně byla novější antidepresiva vázána pouze na specialisty; v současné době jsou jejich terapeutické vlastnosti dostatečně ověřeny v klinické praxi, a tak některá z nich mohou předepisovat i lékaři jiných specializací. Tento postup je běžný u všech nových léků.

Mgr. Tichý upozorňuje, že i když je nutné mít na některé léky (například ze skupiny hypnotik) předpis od lékaře, nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

 

 

 

 

 

 

 

Klíčová slova: