Zdravá střeva jsou základ

Hana Lang, výživová poradkyně, odborná konzultantka a aktivní sportovkyně
 

Máte oslabenou imunitu? Její stav úzce souvisí se střevním traktem. Na něm závisí zdravé fungování celého organismu. 

Zácpa, průjem, nadýmání – to jsou jen malé problémy; porušený imunitní systém bývá příčinou vážných nemocí zažívacího traktu, jako je kupříkladu Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie (nesnášenlivost lepku) a mnoha jiných.

Ne miliony, ale biliony

Zažívací trakt obsahuje tolik bakterií, že se počítají v málo představitelných bilionech. Máme je v ústní dutině – na jazyku, na zubech a na dásních, ale vůbec nejvíc, přes 99 procent, jich žije v tlustém střevě. Jejich výzkum je velmi složitý, protože velká část z nich se nedá běžnými metodami kultivovat, a tedy se dají jen velmi těžko zkoumat.

Jako otisk palce

„Střevní mikroflóra je něco jako otisk palce,“ vysvětluje prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., odbornice z Mikrobiologického ústavu AV ČR, „každý z nás má jedinečné složení střevní mikroflóry, která se mění, vyvíjí a stabilizuje už v prvních dvou až třech letech života.“

Probiotika denně

Zdraví prospěšné účinky mají některá probiotika. Obsahují je kysané mléčné výrobky jako jogurty, sýry nebo i některé kvalitní potravinové doplňky, jimiž je žádoucí doplňovat stravu především po užívání antibiotik. Množení těchto zdraví prospěšných bakterií ve střevě, především laktobacilů a bifidobakterií, podporují tzv. prebiotika. (Termíny probiotika a prebiotika se nám často pletou…) Rovnováhu organismu podporují i přírodní doplňky stravy Tisso, které jsou podle výživové poradkyně Hany Lang vhodné jak pro aktivní lidi – manažery, sportovce, tak pro nemocné trpící například Alzheimerovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou.