Kam se schovat?

Tropy na nás stále útočí
 

I když možná o víkendu zabouří a zaprší, vedra si ještě užijeme. Ne každý z nás, především ve středním a vyšším věku, je fanouškem soubojů o kousek stínu s celým regionem u zatím čistého koupaliště nebo rybníku. Kam tedy mají vyrazit ti, kteří nepotřebují chytat bronz, ale jde jim hlavně o to, aby se zchladili?

Vinné sklípky a pivovary

O přerovnávání marmelád a zásob vína ve vlastním sklepě jsme už psali. Můžeme ale i do větších sklepů. Pro milovníky lahodných moků je tento způsob trávení dne skvělou alternativou. Je tu příjemná podzimní až zimní teplota, jen pozor na přílišnou konzumaci, která by v kombinaci s teplotou venku mohla napáchat roztomilé škody.

Jeskyně

Rozumní jedinci vědí, že v létě je třeba držet se pod zemí. Další variantou, jak nezhynout, jsou katakomby a různé jeskyně. Jedny z těch nejzajímavější naleznete v Klatovech či v Táboře, ale i v Praze. Blízko našemu regionu jsou i velmi zajímavé Bozkovské dolomitové jeskyně.

Hrady a zámky

Fanoušci historie, ale i páry či rodiny s dětmi se mohou v té největší špičce schovat v sídlech českých pánů. Doporučujeme zámecký resort Dětenice, který se nachází jen několik málo kilometrů od Mladé Boleslavi. Tento výlet jsme vám už doporučovali. Je i možnost ukrýt se ve stínu stromů v zámeckém parku a následně se posilnit ve středověké krčmě. Přehřátí organismu nehrozí, ledaže by vám stoupl tlak, až bude obsluha místo peněz za útratu vyžadovat kozu či manželku. K resortu mj. patří i pivovar, opět tedy nabádáme k opatrnosti na přímém slunci či k pořádnému zaplnění žaludku.

Přírodní prameny

Ti, kteří se v období sucha rozhodnou trávit čas sebedestrukčně a zvolí výlet do lesa, mohou se svlažit přírodními prameny, které se v daném místě nacházejí. Vyzkoušejte třeba tři prameny v údolí potoka Klucná, které se nacházejí při silnici z Roztok do Karlovy vsi. Na místě teče průzračně čistá voda, která má i v tom nejparnějším počasí okolo 2° Celsia. Kromě dřevěného altánku pro odpočinek se tu nachází i kamenné brouzdaliště, kde se může dle libosti provádět Kneippova lázeň. Ta je známá pro své blahodárné účinky ovlivňující zrychlení metabolismu, ale i pro celkovou otužilost.

 

Klíčová slova: