Umíte si to představit? Čtyři tuny růží na litr oleje!

Aromaterapie se bez růží neobejde
 

Aromaterapie není levná. Na výrobu jednoho litru kvalitního esenciálního oleje z růží jsou zapotřebí asi čtyři tuny okvětních plátků damašské růže, což znamená úrodu růží asi z hektaru růžového sadu.

Esenciální olej (silice) je aromatický koncentrát získaný destilací a je nutné zacházet s nimi opatrně a silně je ředit; neředěné by mohly podráždit především sliznice i pleť.

Ovšem aromatické masáže jsou při některých onemocněních doslova blahodárné; pacientovi pomáhá jak olej pronikající do pokožky, tak jeho vdechování. Většina odborníků-aromaterapeutů se shoduje v názoru, že prakticky každé psychosomatické nebo stresem způsobené poruše se dá pomoci i aromaterapií. (Přečtěte si také o afrodiziakální koupeli.Pomáhá i při migréně (pokud nejste citliví na pachy), při bolestech zubů, při úzkosti, sklíčenosti a nespavosti i při potížích souvisejících s menopauzou.

Možná ji tak trošku umíte i vy. Vždyť co jiného než dobrý voňavý čaj po příchodu z nevlídného počasí venku (a to tu bude co nevidět) a klidná chvilka se zapálenou svíčkou vám pomůže k uklidnění po pracovním stresu.

Aromaterapie má i kosmetické efekty

Většina kosmetických přípravků obsahuje příjemně vonící esenciální oleje. Pomáhají obnovovat buňky pleti a tím podporují její mladistvý vzhled.

Masky na pleť z domácích zdrojů

I v domácích podmínkách si můžete připravit aromaterapeutickou pleťovou masku. Jejím základem vždy je čistý jogurt, ovoce, kaolín, rostlinný olej a ředěný esenciální olej. Bílý jogurt, který snese každá pleť, můžete smíchat s jemnou ovesnou moukou. Pro sušší a stárnoucí typ pleti se hodí ovocný základ (oloupané rozmačkané ovoce s troškou oleje z pšeničných klíčků). Maska by měla zůstat na obličeji asi 20 minut, potom se jemně smyje vlažnou vodou a po osušení je vhodné použít hydratační krém.

Na citlivou pleť: med s jogurtem, grep, meloun, heřmánek, růže

Na zralou pleť: olej z pšeničných klíčků, jablko, avokádo, grep, citron, pačuli

Na suchou pleť: olej z pšeničných klíčků, avokádo, banán, mrkev, santalové dřevo