I přes vážnou nemoc dokázala zachránit život

 

Lidský mozek stále skrývá mnoho tajemství, a bude trvat ještě hodně dlouho, než poznáme všechny jeho taje… Důkazem je i neuvěřitelná příhoda, která se stala v Alzheimercentru v Průhonicích.

Jednou z jeho obyvatelek je bývalá lékařka, ani těmto profesím se Alzheimerova choroba nevyhýbá. A tato paní, i přes vážné stadium této nemoci, dokázala bez sebemenšího zaváhání zachránit život další pacientce.

Jak to bylo

Při obědě se jedna z klientek centra začala dusit: „Byli jsme všichni naprosto ohromeni jednáním naší pacientky, původním povoláním lékařky, s jakou profesionalitou jí rychle poskytla první pomoc,“ říká Jaroslava Jůzová, ředitelka Alzheimercentra. Na první pohled se může zdát, že jídlo je u nemocných s touto chorobou běžná záležitost, kterou umí zvládat. Ale není tomu tak. Přijímání potravy je u nich spojeno s mnoha problémy, a proto by jim měl pomáhat pouze odborník s odpovídajícím zdravotnickým vzděláním. Hrozí totiž velké nebezpečí, že pacient jídlo nešťastnou náhodou vdechne.

Seběhlo se to v okamžiku

A právě tuto nepříjemnou zkušenost zažil i Petr K., který tu pomáhal při jídle své matce. Ta bohužel vdechla podávané sousto a začala se okamžitě dusit. „Vůbec jsem nevěděl, co mám dělat, byl jsem v naprostém šoku. Naštěstí byla blízko další pacientka, která mi s maminkou okamžitě pomohla,“ říká Petr K. 

Alzheimerova choroba

Degenerativní onemocnění mozku, při němž odumírají jeho buňky i nervová vlákna. Postupně dochází k úplné ztrátě paměti, myšlení a intelektu.

„Pacientka, která stála opodál, ihned přiskočila a přesně podle zásad urgentní medicíny – jak mi později vysvětlili – jí pomohla a hlídala ji až do doby, kdy přiběhl zdravotnický personál Alzheimercentra.

Tato paní, bývalá lékařka, poskytla perfektní první pomoc

Mozek klientky centra, lékařky- anestezioložky, začal bez zaváhání fungovat stejně, jako v době před onemocněním, s bezchybným použitím všech znalostí medicíny. S nepředvídanou situací si poradila bez sebemenšího zaváhání a okamžitě. „Ačkoli sama trpí Alzheimerovou chorobou v posledním stádiu a neuvědomuje si, co je a kdy byla, její instinkty v tuto chvíli zafungovaly naprosto správně,“ vysvětluje Jaroslava Jůzová, ředitelka Alzheimercentra.

Šťastný konec nešťastné situace byl pro všechny silným emocionálním zážitkem. Tato příhoda znovu ukázala, že lidský mozek je orgánem, který má netušené možnosti, a také znovu potvrdila, že péče o nemocného s Alzheimerovou chorobou není pro laika snadnou záležitostí.