Zajímavosti o současné české rodině: změnila se?

Zůstali jsme stejní, anebo je to dnes jinak?
 

Myslíte, že pracovníci psychologických a poradenských center více řeší právní, psychologické nebo sexuologické problémy svých klientů? Domácí násilí nebo sociální potíže vyplývající z úpravy porozvodových situací anebo jiná osobní trápení?

Na psí knížku

„Rodinné problémy se v porovnání se situací před rokem 1989 poměrně značně proměnily,“ říká k tomu PhDr. Petr Šmolka z Centra pro rodinu, manželství a rodičovství v Praze. „Změnil se například průměrný věk uzavírání sňatků, a to o téměř 10 let výš a stejně tak i věk matek-prvorodiček. Víc je i single žijících třicátníků a zároveň i lidí žijících v partnerství, tzv. ,na psí knížku‘ a víc svazků partnerů různých kultur. Existuje i vyšší procento dětí narozených mimo manželství.“

Předmanželské smlouvy

Nesrovnatelně víc než kdysi jsou dnes téměř běžné předmanželské a manželské majetkové smlouvy i dřív málo známé úpravy vztahů vůči nezletilým dětem, například střídavá péče; od ní se však dnes přece jen upouští, protože obvykle nejsou zaručeny správné podmínky pro výchovu dítěte.

Nevěry odhalené „díky“ moderní technice

„Nové technologie – mobily a špatně odeslané SMS, maily - mají na svědomí velké procento odhalených nevěr,“ dodává dr. Šmolka. „I rozvody dnes bývají jednodušší, nemusí se hledat umělý důvod pro ukončení manželství.“ (O tom, zda se milujeme méně, si můžete přečíst v našem článku.)

Rozvody ve vyšším věku? Luxus!

Na druhé straně je rozvod pro mnohé páry vyššího věku luxusem, protože jeden člověk žije z jednoho důchodu jen těžko, dva se dvěma důchody mají přece jen lepší životní úroveň. A tak je vedou ekonomické důvody, a možná i trochu rozumu, k dohodě a zachování vztahu.“

Rozvod ve vyšším věku - to vymyslí jen nezodpovědný jedinec

Potřebujete poradit?

Různé typy sociálního, psychologického a jiného poradenství najdete ve všech okresních městech Středočeského kraje. Ovšem dr. Šmolka dodává, že do pražských poraden chodí i Středočeši. Jednak proto, že v Praze pracují a své záležitosti si řeší ve volných pracovních termínech, jednak mají obavy z malé anonymity v menších městech.

 

Všechny služby jsou bezplatné. Stále funguje Linka důvěry (222 580 697), e-mailové poradenství a v poslední době i chat.