Luxujete? Nevyhazujte peníze za zbytečně drahé přístroje

Téměř denní pomocník v domácnosti nemusí být přehnaně drahý
 

Ať už luxujete celkem rádi, anebo ne, vysavač je snad v každé domácnosti. Od loňského podzimu se podle evropského nařízení musí vyrábět s omezeným příkonem. Omezuje to jejich výkonnost? 

Ovlivní tato regulace sací schopnost vysavačů? „Stejně jako v loňském testu se nám nepotvrdilo, že by vyšší příkon automaticky znamenal lepší vysávání. Je však rozhodně zárukou vyšší spotřeby elektrické energie. A navíc, od 1. září 2017 se podle stejného nařízení budou hodnoty ještě snižovat, a to na 900 wattů,“ tvrdí Olga Šlesingrová z dTestu.

Rozdíly existují, ale nejsou výrazné

Univerzální vysavač se hledá obtížně. Pro některé je snazší vypořádat se s prachem v koberci, jiné si lépe poradí s chlupy zvířecích miláčků. Rozdíly byly zjištěny ve schopnosti vysát prach ze spár a škvír v dřevěné podlaze, ale to bez problémů zvládnou některé univerzální hubice vysavačů.

Sací výkon musí doprovázet schopnost udržet prachové částice uvnitř

Skvělý sací výkon vysavače je bezpochyby velké pozitivum, ovšem bez schopnosti udržet prachové částice uvnitř vysavače. Další zkoušky zahrnovaly hodnocení hluku, obsluhy a zátěžový test. Většina vysavačů patří spíše mezi hlučnější. Zatímco v testu odolnosti motoru neměla naprostá většina problémy, v případě obsluhy si vysavače nevysloužily příliš lichotivé hodnocení. Velmi dobrá známka byla udělena jen výjimečně a týkala se zejména pohodlnosti vysávání tvrdé podlahy nebo snadné manipulace s výfukovým filtrem.

Čtete návody? Mnozí z nás ne

Každý výrobek na trhu musí být opatřen návodem v českém jazyce, v ideálním případě dostatečně přehledným, srozumitelným, podrobným, s dostatečně velkým písmem a přiloženými obrázky. Většina výrobků však v tomto směru skončila se sníženou známkou.

Nákup tzv. ručních vysavačů má svá úskalí

Praktická rada na závěr

David Matoušek z DM elektro v Českém Brodě radí: „Pro starší uživatele rozhodně doporučuji tzv. sáčkové spotřebiče. Lidé se často mýlí v pojmech – bezsáčkové vysavače neznamená bezúdržbové vysavače. Sáčky jsou hygienické, jeden typ sáčků je obvykle vhodný pro víc typů vysavačů. Jsem i pro klasické kompaktní šňůrové přístroje, mohou být i menší, sací výkon je přiměřený a dobrý. Jsou v mnoha ohledech vhodnější a spolehlivější než ruční bateriové přístroje.“

 

 

Klíčová slova: