Farmaceutické firmy nás klamou?

Vyléčí nemocné srdce jen vitaminy?
 

Stačí snížit hladinu homocysteinu a nedostaneme ani infarkt, ani mozkovou mrtvici nebo rakovinu? Je to tak snadné?

V buňkách neustále vzniká látka, které je ve zvýšeném množství toxická do té míry, že dokáže v krátkém čase zahubit člověka, tvrdí MUDr. Karel Erben. Homocystein se postupně hromadí v krvi a způsobuje téměř všechny časté a obávané nemoci našeho věku – nejen srdeční infarkt, cévní mozkovou příhodu nebo některé onkologické onemocnění, ale vysoká hladina homocysteinu je příčinou revmatických nemocí, osteoporózy a Crohnovy choroby?

S vitaminy už nedostaneme infarkt?

Základem léčení je podle dr. Erbena dostatek kyseliny listové a vitaminů B6 a B12. Jeho pacienti po užívání přípravků s těmito vitaminy už například nedostali další infarkt. Je to tak jednoduché?

Špenát a další zelená zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové

Někteří lékaři naopak tvrdí, že se pacientům po konzumaci vysokých dávek těchto vitaminů vede hůř.

(Přečtěte si, co prokazatelně škodí srdci: Kouření euforizuje, ale ničí)

 

Kde je pravda? Chtějí farmaceutické firmy raději vyvíjet a vyrábět další drahé léky, když by bylo řešení tak snadné a levné?

Dr. Erben byl sice „oceněněn“ Bludným balvanem společnosti Sisyfos, ale my si možná z tohoto sporu můžeme vzít ponaučení do příštího roku a budeme pamatovat na dostatek vitaminů a minerálů, především kyseliny listové a „béček“. Ty nám rozhodně neublíží. Například kyselina listová se doporučuje těhotným, a tak jistě pomůže i ročníkům 60 plus.