Polonium z šesti krabiček cigaret vás ozáří jako rentgen plic

Kuřáci si nedají pokoj v jakémkoliv počasí
 

Přestože většina lidí ví, že kouření je nejrizikovějším faktorem pro onemocnění rakovinou plic, kouří 30 % populace nad 15 let věku.

Kouření je největším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic. Většina populace to ví, ​přesto kuřáci v České republice představují třetinu populace, přičemž u mladých to může být až 40 %. První cigaretu si většina již mezi desátým a dvanáctým rokem věku.

Ani špičková léčba většinu nezachrání

Až 85 % karcinomů plic je způsobeno kouřením.  Od stanovení této diagnózy u nás umírá do 5 let 80 % nemocných. Česko přitom patří ke světové špičce ve vývoji terapeutik. Nejmodernější přípravek DCVAC je ve fázi klinického testování.

Jednou týdně na rentgen

Zplodiny (např. radioaktivní Polonium 210), které se do plic dostanou při vykouření 6 krabiček cigaret, odpovídají jednomu rentgenovému snímku plic, uvádí kampaň 80procent.cz. Při spotřebě 1 krabičky cigaret denně se vystavujete ohrožení, jako byste jednou týdně absolvovali rentgen plic.

Kdo má kuřáky varovat?

„O rizicích kouření s lidmi ale lékaři často nehovoří. Praktický lékař rizika kouření nezmíní z důvodu času, pneumolog předpokládá automaticky, že nemocný nekouří. Onkolog se prioritně věnuje důležitější léčbě,“ uvádí doc. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF a VFN v Praze.

O škodlivosti víme, ale....

Podle průzkumu Onkomajáku více než 90 % populace zná hlavní rizikové faktory. Většina kuřáků pozná první příznaky onemocnění. Až 60 % kuřáků se při onkologické diagnóze do roka po operaci a zaléčení ke kouření vrací.

Klíčová slova: