7 tipů: Jak se dostat do formy? Víme to!

jestli tohle dokážete, tak jste úžasní!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Drastické diety nefungují, zdravá lehká strava v menších dávkách je to pravé. A k tomu víc pohybu, a budeme zas jako proutky.

Lední a ostatní medvědi se na zimu obalují tukem, a my to bohužel taky někdy tak praktikujeme. Co nám pomůže?

 

  • Stopku přejídání

Není to nic nového, je to jen opakování; dokopejme se ke střídmosti. Pokud jsme se přes Vánoce oddávali nezřízenému hodování, měli bychom přejít na umírněný jídelníček a nahodilost nahradit pravidelným stravovacím režimem.

(Důležité: Mírná nadváha nevadí, ale buďte aktivní!)

  •  
  • Chutě na uzdě neboli na menších talířích

Člověk jí i očima a optické klamy dovedou divy; na servírování používejte talíře střední a malé velikosti, aby působily i při menších porcích plnější. Tento trik opravdu funguje, vyzkoušejte.

 

  • Jezte pomalu neboli bezhlavé ládování ne

Žaludek v tom případě stihne poslat do mozku zprávu, že už má dost. Než si dopřejete další chod, chvíli počkejte. Vyvarujte se bezhlavého ládování a jídlo se naučte vychutnávat. Největší potěšení zažíváme při prvních soustech, tak si je náležitě a pomalu užijme.

(Víte, že: Novoroční předsevzetí a diety jsou nesmysl?)

  •  
  • Nastartování metabolismu jednoduchým trikem

Dobře fungující metabolismus dobře a rychle spaluje kalorie. Můžete mu pomoci jednoduchým trikem: každé ráno na lačno vypijte větší sklenici teplejší vody s vymačkaným citronem. Voda s citronem nastartuje trávení a vy se budete po celý den cítit jako pírko.

Ranní voda s citronem je pro metabolismus to nejlepší

 

  • Mlsejte jen ovoce

Až na vás udeří mlsná, pokuste se ji uspokojit různými druhy ovoce, v rozumné míře jsou povoleny i oříšky. Odborníci doporučují myslet na dostatečné zastoupení zeleniny, vhodné jsou i různé druhy ryb. Pozor si dejte na alkohol, jenž byl součástí mnoha slavnostních přípitků, ale 2 deci dobrého vína denně neškodí, naopak pomáhají.

 

  • Přirozený pohyb je ideální

Pokud nejste zrovna na horách, zimní počasí příliš nepřeje venkovním aktivitám. Ale i tak zapojte co nejvíce přirozeného pohybu – choďte na procházky, zacvičit si do místního Sokola nebo kamkoli, kde se vám to líbí.

(Čtěte také: Vyzrajeme na čas? Plastiku nebo zdravý životní styl?)

 

  • Podívejte se na nabídku své zdravotní pojišťovny

Prozkoumejte nadstavbovou nabídku vaší pojišťovny. V podpoře zdravého životního stylu a kondice se dlouhodobě angažuje například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR svým projektem Zdraví jako vášeň. (Její pojištěnci si mohou na stránkách přímo vyhledat tipy na cvičení, tréninkové plány i celé cvičební programy formou článků i videí.)