Každá druhá žena onemocní zánětem močových cest

Ordinace Urocentra Praha
 

V březnu začíná sezóna zánětů močových cest a lékaři očekávají nárůst případů. Touto nemocí trpí opakovaně 15 % českých žen.

Infekcí močových cest alespoň jednou onemocní 2,5 miliónu českých žen, 15% z nich opakovaně. „V současné době sem přicházejí 2 až 3 pacientky denně se záněty močového ústrojí. Dle mých zkušeností jich v brzké době přibyde,“ potvrzuje praktický lékař  MUDr. Vladimír Marek.

Nevinné příznaky mohou vést k zánětu ledvin

„Pacientky se záněty močových cest jsou zde na denním pořádku. Bohužel většinou přicházejí s významnými obtížemi a nezbývá než nasadit antibiotika či chemoterapeutika, abychom předešli dalším komplikacím. Mnohdy se stává, že nevinné příznaky jako je pálení při močení skončí jako zánět ledvin v nemocnici na intravenózní léčbě antibiotiky,“ říká předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.

Ženy jsou náchylnější

Zánět močových cest postihuje desetkrát více žen v reprodukčním věku než mužů. „Důvodů je hned několik. Ženy mají kratší močovou trubici zhruba 3 až 4 centimetry. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku a do močové trubice se tak snadnou dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných bazénů,“ vysvětluje MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra. 

Příznaky infekce

Až z 85 % je příčinou zánětu močových cest bakterie Escherichia coli. „Infekce se většinou ohlašuje pálením, řezáním, častým nucením na močení, bolestí při a po močení, únavou, někdy i horečkami a krví v moči. V takových případech je nutné jít k lékaři a začít okamžitě s léčbou,“ říká urolog MUDr. Jaroslav Porš.

Brusinky jako prevence

K předcházení zánětům jsou doporučeny brusinkové extrakty. Při samoléčbě se doporučují v kombinaci s D-manosou, která brání přilnutí bakterií E. coli v močovém traktu. Vhodné jsou i preparáty s lyzátem Escherichia coli pro aktivaci imunitního systému organismu. 

Klíčová slova: