Hubnutí formou podvázání žaludku. Jak to vlastně funguje?

Podvázání žaludku je velmi efektivním nástrojem na boj proti obezitě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Existuje opravdu mnoho způsobů, jak shodit kila. Před létem se to navíc určitě hodí. Nějakou tu dietu už asi držel opravdu každý, jejich nabídka je v podstatě nekonečná. V poslední době se ale stává oblíbenou i možnost podvázání žaludku. Jak to funguje a jsou nějaká rizika?

Podvázání žaludku neboli bandáž je metoda, díky které dosáhnete snižování hmotnosti, aniž byste se trápili hlady. Je to však způsob, který spadá výhradně do rukou lékařů. Tato cesta je totiž nejradikálnějším a zároveň také nejkrajnějším řešením obezity. Pravdou je však zároveň i to, že je obrovsky efektivní.

Nejedná se o žádný zákrok kosmetického rázu, který by vás zbavil několika neestetických faldíků. Jde o něco, co dokáže doslova zachránit život.

Kdo může o bandáž požádat?

Obecně platí, že si o podvázání může zažádat každý, komu je mezi osmnácti a šedesáti lety a také má BMI vyšší, než je hodnota 40. Výjimku ovšem tvoří lidé, kteří mají zmíněný index v rozmezí 35-40 a k tomu ještě trpí nemocemi, které jsou s obezitou úzce spojeny - cukrovka, vysoký tlak, srdeční choroby a podobně. Takovéto osoby pak mohou o zákroku také uvažovat. 

Dalším důležitým kritériem je i to, zda jedinec vyzkoušel všechny ostatní metody redukce nadváhy. Tedy například dlouhobou úpravu jídelníčku, cvičení nebo psychoterapii, a přesto se mu nepodařilo zhubnout. 

Bandáž žaludku jako poslední řešení

K této formě boje proti obezitě se pacienti uchylují až v případě, že každý jiný postup nefungoval. Rozhodně však neplatí, že samotný chirurgický zákrok vše vyřeší a kila navíc zkrátka odstraní. Všichni pacienti po operaci musí dodržovat velmi přísné dietní opatření a obecně by si měli změnit veškerá stravovací a pohybové návyky. K tomu všemu musí užívat i předepsané léky. Prostě opravdu platí, že je to až poslední možná záchrana.

Nejrozšířenější je laparoskopická bandáž

A to především v Česku, kde se používá v tzv. fotmě adjustabilní. To znamená, že je operace prováděna pomocí čtyř laparoskopických nástrojů jen malými otvůrky v kůži. Adjustabilní verze bandáže pak umocňuje silikonový kroužek kolem žaludku podle potřeby utahovat a rozvolňovat třeba během momentu, kdy je operovaná žena v jiném stavu.

Pokud podstoupíte podobný zákrok, pak můžete zapomenout na to, že si ještě někdy v životě dáte dobrou večeři v luxusní resturaci nebo si připijete sektem během oslav Silvestru. To vše skončí, takže pokud jste zdraví a máte problém s obezitou, určitě zvolte jiný postup boje…

V čem zákrok spočívá?

Žaludek je během operace zaškrcený do tvaru přesýpacích hodin. Při konzumaci jídla se pak plní jeho horní část a tak vzniká pocit brzkého nasycení. Podobný pocit trvá až do doby, kdy potrava projde zúženým otvorem a teprve poté je možné sníst další malé množství jídla. Existují ale i případy, kdy se některým jedincům podařilo bandáž přejíst, a to formou systematicky zvětšujících se porcí. 

Samotný zákrok však není jen tak a musí se před ním realizovat poměrně složité vyšetření. Během něj je přítomen chirurg, internista, gastroenterolog, dietní sestra a také psycholog. Až po tom, co každý člen týmu pacienty vyšetří a s výkonem souhlasí, může operace začít. 

Před ní je navíc nezbytně nutné zredukovat váhu alespoň o několik kilogramů a zaběhnout se v pravidelném stravovacím a pohybovém režimu. Po bandáži pak musí pacient pár týdnů jíst a pít pouze tekutou stravu. Po uplynutí této fáze bude člověk až do konce života každé jídlo plánovat a přesně vážit. 

Bandáž každopádně není výhrou na celý život, ale velmi těžkou prací, která je ruku v ruce doprovázena váhami na potraviny, lékařskými kontrolami, kalorickými tabulkami a také plánováním vlastně úplně všeho, co se sní. Takže žádný med, co říkáte? Lepší bude klasické fitko nebo nazout tenisky a vyběhnout do parku.