Komáří invaze: Jak se vyhnout bodnutí, které může být i smrtelné?

Komáří štípnutí může přinést i smrt
Zobrazit fotogalerii (3)
 

A je to zase tady! Venku se brzy oteplí a to znamená co? Že nás opět začnou obtěžovat nepříjemní komáři. Nejen, že nás v noci budí bzučením, ale ještě nám rádi sají krev. Jak si přírodní cestou můžeme pomoci od nežádoucího bodnutí?

Zima nás před hmyzem spolehlivě ochránila. Nicméně mráz už je nenávratně za námi a přichází období, které pro nás bude alespoň v některých ohledech určitě nepříjemné. Do našich životů se totiž opět vrátí komáři.

Tito krev milující tvorové nám umí pořádně zavařit. Otravují nám život především během léta, které se nezadržitelně blíží. Máme pro vás rady, jak předejít svědění a užít si letní pobyt pod stanem nebo třeba na rybách.

  • Vyrukujte na ně s česnekem

Začněme se zbraní poměrně mocnou, a to je pach česneku. Komáři ho totiž bytostně nesnáší. Zkuste rámy oken natřít a podobně ochránit třeba i pergoly nebo terasy. Problémem ale může být fakt, že odér po česneku nesnesou ani někteří lidé. Pokud patříte mezi ně, tak na tuto radu zapomeňte a pokračujte ve čtení článku, určitě najdete lepší alternativu boje. 

  • Účinný hřebíček

Hřebíček obecně na komáry dobře funguje a vyplatí se ho vyzkoušet. Stačí si vytvořit jednoduchý domácí repelent, do kterého budete potřebovat pouze celý nebo čerstvě drcený hřebíček (10-20 g), lihové rozpouštědlo nebo silný alkohol bez jakéhokoliv aromatu. Hřebíček nechte účinkovat v rozpouštědle po dobu dvou až tří týdnů. Tento jakoby repelent je velmi účinný zejména proto, že hřebíček obsahuje linalool, který komáry úspěšně odpuzuje. 

Hotový repelent poznáte tak, že se zabarví do hnědočervena. V tu chvíli ho sceďte a přefiltrujte přes sítko. Následně pouze nalijte do rozprašovače, protřepejte a aplikujte přímo na pokožku. Výhodou tohoto prostředku je jednoduchost přípravy a také finanční nenáročnost. 

  • Mocné bylinky

I ty se dají velmi dobře využít. Možná si budete ťukat na čelo, ale na komáry velmi dobře funguje "aromaterapie". Třeba taková levandule je dokáže pořádně naštvat. Použít se přitom dá hned několika způsoby. Je možné ji nasušit a rozmístit k oknům nebo si ji také dát jen tak do kapsy. 

  • Pomohou i citrusy

Skvěle v tomto případě fungují citrony. Stačí je oloupat, nakrájet a dát do vařicí vody. Použít se mohou také pomeranče, limetky či grapefruity. Vařte je především na silném plameni, a to po dobu asi jedné minuty, poté stáhněte a vařte další hodinu. Plody pouze vyjměte z vody, nechte vychladnout a poté můžete vodu po nich použít jako repelent. Nejlépe se dá využít především k oknům či na balkon. 

POZOR: Komáří kousnutí může být i smrtelné
Tento hmyz totiž způsobuje více lidského utrpení než jakkékoliv jiné zvíře na světě. Každý rok zemře na jím přenesené nemoci více než milion osob. Trpí nejen lidé, ale také i koně nebo psi. Štípnutí může vyvolat i nebezpečnou alergickou reakci. 

  • Peprmint

To je něco, co nesnáší i klíšťata. Vyhýbají se jeho vůni, jak jen to jde. Příprava je také velmi jednoduchá. Stačí si připravit peprmintový olejíček a dva hrnky vody. Kapky nakapejte do vody a směs promíchejte. Hotový produkt používejte přímo na tělo. 

Samozřejmě existuje i spousta toxických cest, jak si od komárů pomoci, nicméně ty jsou cenově daleko méně dostupné než tyto přírodní a šetrnější cesty. V případě efektu je to také poměrně sporné. 

Velmi často totiž daleko lépe fungují zmíněné triky než nějaké toxické přípravky, které jsou navíc často nebezpečné nejen pro samotné komáry, ale třeba pro děti, které se jich mohou nadýchat. Než se tedy uchýlíte ke zbraním hromadného ničení, zkuste nějaký z našich tipů, věříme, že minimálně jeden z nich vám zabere a pomůže vám od všetečných komarů a jejich nepříjemného bzučení a štípání…