To je hic. Dejte si jídlo, které vás v teple ochladí

Ryby vás ochladí, stejně jako zelenina na vašem talíři.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jíst celý rok to samé a odmítat se přizpůsobit ročnímu období? To je úplná hloupost. Přizpůsobte své jídlo venkovní teplotě a uvidíte, že budete zdravější, výkonnější a šťastnější. Co jíst a čemu se raději vyhnout?

Všechny potraviny by se pomyslně daly rozdělit do tří skupin podle toho, jaký na nás mají vliv. Jednoduše řečeno, některé potraviny naše tělo zahřívají, ochlazují, nebo na něj nemají žádný účinek. 

Zajímavé je, že je vcelku jedno, jak teplé jídlo je, když ho přijímáme. Teoreticky vás tedy může ochladit horký zelený čaj a ohřát ledové červené víno. Důležité totiž není to, co cítí vaše pusa, ale jak se po dopití či dojedení chová a cítí vaše tělo. 

Čím se v létě řídit?

V létě vaše tělo potřebuje maximum vitamínů a lehké jídlo. Oproti zimě bude vhodné omezit tuky a maso, místo byste měli udělat hlavně zelenině. Pokud jde o úpravu, nejvhodnější je krátké dušení a vaření. Grilování bohužel patří do kategorie, která ohřívá, ale když na gril přihodíte zeleninu, nebude to tak zlé. Naše tělo si samo řekne, co se mu nelíbí - vždyť komu se chce jíst zahuštěnou omáčku v létě. Daleko víc nás přirozeně lákají saláty a ovoce s vysokým obsahem vody, jako je meloun, jahody a meruňky. Ze zeleniny je nejvíce ochlazující okurka nebo salát. 

Potraviny, které vás ochladí

Co pít? Hlavním bodem je samozřejmě pít více než v zimě a na jaře, naše tělo potřebuje více vody pro správnou termoregulaci. Nejlepší bude dát si vlažný zelený čaj, vodu s plátkem citrónu či pomeranče a bílé víno.

Ovoce a zelenina Nejlépe ta, která obsahuje hodně vody, ale není příliš agresivně kyselá, jako meloun, jahody, broskve, mango, papája a banán. Perfektní ze zeleniny je bílá ředkev, artyčoky, čekanka, hlávkový salát, lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, cuketa a rajčata. 

Bylinky, které jsou v létě nej? Rozhodně máta a oregano.

Bát se v létě nemusíte ani pšenice, pokud nemáte celiakii nebo dietu. Pak raději sáhněte po pohance a tofu! Z mléčných výrobků mají chladivý účinek všechny kysané. Skvělé jsou i mořské řasy, olivový olej a samozřejmě ryby. 

 

K chladivým potravinám můžete přihodit i něco z potravin neutrálních. Které to jsou? Jde o rýži, kuskus, špaldu, hrášek, čočku, soju, drůbeží maso, ale zhřešit můžete i fíky a datlemi. Neutrální je i máslo, kravské mléko a smetana. Bát se nemusíte ani trošky medu, vajec a hub. Vliv na vaši termoregulaci nebudou mít ani oříšky a semínka. 

Čemu se vyhnout?

Pokud se nechcete v létě ohřívat více, než je nutné, vynechte husté omáčky, kukuřici, ovčí a kozí mléko a plísňový sýr. Také zvěřina a skopové maso patří na stůl až v zimě, pěkně se skleničkou červeného vína, kterému se v létě rovněž vyhněte. V zimě vás báječně ohřeje skořice, badyán, hřebíček a závor nebo chilli, v létě je vynechte.