Léčivka lékořice lysá: Zachrání vás při otravě houbami, funguje i jako afrodiziakum

Lékořice toho dokáže skutečně hodně
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Používá se již odpradávna a má to své opodstatnění. Lékořice je opravdu rostlinou mnohého využití. Tušíte, proč je v lidovém léčitelství tak oblíbená a jaké blahodárné účinky na naše tělo vlastně má?

Lékořice lysá je léčivá rostlina z čeledi bobovitých, má kulovitý kořen, vytváří výběžky a má tuhou a vzpřímenou lodyhu. Listy jsou lochozpeřené a na spodní straně plyskyřičně lepkavé. Někdy se také nazývá jako likořice, sladké dřevo nebo sladký kořen.

Jedná se o jarní trvalku, rostoucí do výšky 1,5 metru. Květy jsou velké okolo 1 cm a mají světle fialovou barvu ve tvaru hroznů. Plod je lysý lusk, 2-3 cm dlouhý a obsahuje několik semen. Liquiritia je latinská forma starořeckého označeni rostliny. 

Jak lékořici pěstovat? Sazeničky lze objednat, případně se dá získat odkopek z planě rostoucích rostlin. Lékořice si libuje v hlubokých, dobře propustných půdách na slunných stanovištích. 

Typická příchuť lékořice pochází z aromatické látky, která se nazývá anetol a nachází se například také v anýzu, badyánu, fenyklu a dalších bylinách. Pro její sladce zatuchlou chuť se běžně kombinuje s jinými léčivkami, aby se zakryla hořkost. Velká sladkost je způsobená kyselinou glycyrrhiziovou, která je 50x sladší než sacharóza. 

Lékořice je rozšířená v jižní Evropě a části Asie, méně pak na americkém kontinentě a v Austrálii. V těchto oblastech patří kořeny několika druhů lékořice k důležitým rostlinným drogám a jsou ceněny v lidovém léčitelství i oficiální medicíně.

V českých zemích se začala pěstovat až v 16. století. Později v 19. století se pěstovala hlavně na jižní Moravě v okolí Mikulova a Hustopečí, kde postupně zplaněla a ještě dnes ji můžeme nalézt na jižních a jihovýchodních stepních svazích nebo mezi vinohrady. 

Atraktivní léčivé účinky

Dobré léčivé vlastnosti se uplatňují především u dýchacích orgánů, protože výborně odhleňuje, a tím usnadňuje vykašlávání. Lékořice je také mírně močopudná a upravuje látkovou výměnu. Podporuje také činnost nadledvinek, čímž je vhodná k léčení chronického únavového syndromu nebo jiných nemocí ovlivňovaných hladinou hormonu kortizonu.

Lékořicový čaj

Budeme na něj potřebovat půl lžičky drceného kořene byliny, který přelijeme třemi dcl vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme ideálně po doušcích. 

Tato bylinka se dá s úspěchem využít při léčbě každého zánětlivého onemocnění. Svými léčebními účinky působí i při hepatitidě, protože umí potlačit virus, který ji vyvolává. Dokáže také pomoci při otravě houbami a působit jako afrodiziakum.

Lékořice má rovněž velmi regenerující účinky na slinivku. Tento orgán je spojován se všemi sliznicemi v lidském organismu. Geniální je tak její využití na potíže se žaludkem, střevy nebo dýcháním.

Využít se ovšem dá také jako pomocník při menstruačních a klimakterických potížích. Glycirizin má estrogenní účinky a je schopen vázat se na estrogenní receptory v organismu. Pokud je v těle nadbytek estrogenů, blokuje glycirizin jejich přístup k receptorům, díky čemuž dochází ke snižování jejich účinku. 

Pomáhá ovšem také udržovat průchodnost cév, a tím předcházet srdečním nemocem. Moderní výzkumy se zaměřují na možné protirakovinné účinky lékořice. Studie dokonce potvrdily, že tato rostlina zvyšuje aktivitu imunitního systému, což je vlastně základ prevence tohoto onemocnění. Masti vyráběné z lékořice mají kladný vliv na kožní neduhy. 

Ani s lékořící se to nesmí přehánět

Je známé, že nadměrná konzumace lékořice nebo cukrovinek z této byliny je toxická pro játra a kardiovaskulární systém. Může vyvolat také hypertenzi a otoky. V ojedinělých případech se krevní tlak zvyšuje nadměrnou konzumací lékořicového čaje, ale příznaky vždy brzy odezní, pokud se s konzumací přestane.

Většina případů hypertenze z lékořice byla způsobena tím, že člověk pozřel příliš velké množství lékořice. Konzumace pouhých 50 g cukrovinek z lékořice denně za dva týdny může způsobit významné zvýšení krevního tlaku.