Kancelář jako líheň bacilů: Kde jich je nejvíce?

Takhle by to asi vypadat nemělo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Denně v ní trávíte velké množství času a možná ani netušíte, kolik bakterií a bacilů se v ní skrývá. Ano, mluvíme o vaší kanceláři, místu, kam se stále vracíte. Úplně zapomeňte na čekárny lékařských ordinací nebo záchodové mísy. Ty jsou proti kancelářím naprosto čisté.

Pár let zpátky se mikrobiologové z Univeristy of Arizona rozhodli udělat poměrně zajímavý test. Vydali se do kanceláří, aby v nich odebrali rovných 5 000 vzorků. Zaměření probíhalo především na ATP (adenosintrifosfát), jenž je považován za důležitý nukleotid, který se hojně vyskytuje u živočichů, plísní, kvasinek i bakterií. 

Právě jeho množství je ukazatelem, kolik mikroorganismů je přítomno na povrchu daného předmětu. Pokud je hladina vyšší než 300, pak je to považováno za významně rizikové pro rozvoj nemocí. Naopak nižší hladina než 100 je signálem, že je povrch předmětu čistý.

Fascinující výsledky

A jaké byly výsledky tohoto testu? No, to se podržte. Většina kancelářského vybavení totiž měla hodnotu ATP daleko vyšší, než je hladina 300. Od kancelářských stolů a telefonů počínaje po počítačové myši konče. Přitom pro porovnání, v takové průměrné záchodové míse je množství ATP v průměru nižší než 200!

Souboj toaleta - pracovní stůl 

V tomto souboji je na tom dokonce záchod hned pětkrát lépe. Důvodem je i kožní maz nebo odumřelé částečky kůže, jež se uvolňují z vašich prstů. Tím pádem poskytují ideální živnou půdu pro bakterie.

Klávesnice je hotovou enklávou bakterií

Jeden z dalších výzkumů odhalil, že klávesnice jsou hotovými enklávami bacilů. Většina z nich obsahuje kmeny bakterií, které způsobují rezistenci na antibiotika, kožní infekce nebo také onemocnění močového ústrojí. 

Kuchyňky na tom nejsou o moc lépe

Tenhle odstavec byste si měli přečíst, pokud se zrovna chystáte odejít do kuchyňky ohřát si oběd nebo si udělat kávu. Hned 75 % vodovodních kohoutků obsahuje vysoce rizikové množství mikrobů. Velmi hodně přitahují mikroby také madla od mikrovlnek nebo držátka ledniček či tlačítka automatů. 

Co by se mělo zlepšit?

Jak vlastně testy dopadly? No, to budete koukat. Připravili jsme pro vás procentuální poměr jednotlivých částí kanceláří a jejich neadekvátní špinavosti.

Mohly by být čistější:

  • Výlevky u dřezů - 91 %
  • Držátka dveří u mikrovlnek - 80 %
  • Klávesnice - 69 %
  • Držadla ledniček - 69 %
  • Knoflíky vodních fontánek - 53 %
  • Myše a telefony - 51 %


Pořád špína, ale už je to snesitelné:

  • Automaty na kávu - 48 %
  • Výdejní automaty - 42 %

Hygienu na pracovišti byste tak rozhodně neměli podceňovat. Uvědomte si totiž, že neumýt si ruce po tom, co jste v práci sáhli na klávesnici, je v reálu ještě daleko horší, než když se dotknete prkénka na toaletě. Kanceláře jsou opravdu velmi zaneřáděné a jestli máte možnost, myjte si ruce opravdu důkladně. 

Je třeba si uvědomit, že útok mikrobů začíná již před vstupem do kanceláře. Tlačítek výtahů se totiž denně dotknou stovky lidí. Venkovní tlačítko je na tom sice ještě relativně dobře, ovšem ty vnitřní jsou opravdu plné bakterií.

Tak ještě pořád se budete těšit, jak si v práci uděláte kávu, jak otevřete ledničku a v mikrovlnce si ohřejete jídlo? Stále máte pocit, že nejvíce bakterií na vás čeká v čekárně u doktora nebo na záchodech? Tak tenhle článek vám konečně otevře oči. Kancelář se tak snažte udržovat v co nejlepší formě - snažte se utírat často klávesnici a stůl dezinfekčními prostředky a když vstupujete do výtahu a máte do něj nastoupit s někým dalším, raději nechte tlačítko zmáčknout jeho…